Ontwerpfiches toekomstbestendige en gezonde woonomgevingen

ontwerpfichers toekomstbestendig ontwerpen

Met het oprichten van een bouwshiftfonds zette de Vlaamse overheid recent nog concrete stappen om diezelfde bouwshift concreet en uitvoerbaar te maken. Voor ontwerpers, ontwikkelaars, planners en iedereen die betrokken is bij het toekomstbestendig ontwerpen van onze woonomgeving wordt het dan ook steeds belangrijker om in te zetten op integrale ruimtelijke duurzaamheid d.m.v. verdichting en verweving. Maar ook demografische evoluties (gezinsverdunning, vergrijzing, multiculturaliteit,…) zijn uitdagingen waarmee ontwerpers en planners rekening moeten houden. Daarbij speelt de impact van de woonomgeving op de gezondheid van de bewoners natuurlijk een sleutelrol. Het streven naar ruimtelijke duurzaamheid kan enkel slagen als mensen zich in hun omgeving ook goed voelen.

Samen met het Departement Omgeving onderzocht het onderzoeksteam Atelier Romain, PPUL en Osar hoe je best toekomstbestendige leefomgevingen kan ontwerpen opdat die zouden bijdragen tot de gezondheid van hun bewoners. Dat resulteerde in een uitgebreid richtlijnenboek dat aan de hand van 7 grote ambities handvaten aanreikt om omgevingen gezond en toekomstbestendig in te richten. Bij elke ambitie horen een aantal ontwerpfiches met ontwerprichtlijnen die planners en ontwerpers inspireren om projecten gezond te ontwerpen. Waar nuttig wordt ook verwezen naar externe bronnen voor bijkomende duiding.

De zeven ambities die aan bod komen zijn:

  • actief verplaatsen (veilige autoluwe buurten, doorwaadbaarheid, gebruiksvriendelijkheid),
  • bewegen en ontspannen (belevingswaarde, sport & spel),
  • klimaatbestendig leefmilieu (hittebestendig ontwerp, vergroenen, waterbewuste inrichting, oriëntatiebewust gebouw, luchtkwaliteit),
  • balans tussen collectief en privaat (ruimte voor ontmoeten, ruimte voor jezelf, drempelruimtes),
  • toekomstbestendige woonvormen (levensloopbestendige woonvormen, flexibel bouwen, diverse woontypologieën),
  • efficiënt ruimtegebruik (niet-bouwen, meervoudig ruimtegebruik, compact bouwen, verweving van functies),
  • ruimtelijk comfort (eigenaarschap/autonomie, comfort & kwaliteit).

Het 86 pagina's tellende rapport is een must-read voor iedereen die bij het ontwerpen en plannen van toekomstbestendige en gezonde woonomgevingen betrokken is.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....