Nationaal btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw verlengd

verlaagd btw tarief sloop heropbouw verlengd

Enkele dagen geleden viel de beslissing waar heel wat bouwers en bouwbedrijven op zaten te wachten: het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak gevolgd door heropbouw, dat ingevoerd werd op 1 januari 2021, wordt met een jaar verlengd tot 31 december 2023.

Voorwaarden verlaagd btw-tarief 6%

Particulieren die voor hun bouwproject willen genieten van dat verlaagd btw-tarief van 6% moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Vooreerst moet het natuurlijk gaan om een afbraak gevolgd door een heropbouw. Dat hoeft niet op exact dezelfde plaats te zijn maar wel op hetzelfde perceel. De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoning mag niet groter dan 200 m² zijn. De nieuwbouwwoning moet ook de enige eigen woning zijn en blijven gedurende 5 jaar, volgend op het jaar waarin de woning in gebruik genomen wordt. De maatregel is dus absoluut niet van toepassing op 2de verblijven.

Nationaal versus lokaal verlaagd tarief

Niet onbelangrijk om te vermelden: het verlaagd btw-tarief dat verlengd werd, geldt nationaal. Er bestaat namelijk al veel langer een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw dat in 32 steden (Antwerpen, Gent, Oostende, Mechelen, Sint-Niklaas, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, Etterbeek, Charleroi, Bergen, La Louvière, Seraing, Luik, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen) van toepassing is. De voorwaarden om van dat tarief te genieten zijn licht anders. Zo is er bij dit lokaal verlaagd btw-tarief voor sloop en wederopbouw geen beperking op de maximale bewoonbare oppervlakte.

Tevreden bouwsector

Ook de bouwsector is tevreden met de verlenging van het nationaal verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw  want met het aflopen van de regeling op 31 december 2022, dreigde de afrekening van sloop- en heropbouwprojecten die nog niet afgelopen waren, bijzonder complex te worden. Omdat de nationale verlaagde btw-tarieven een tijdelijke maatregel waren/zijn, zat/zit er ook een beperking op de toepassing van het tarief. Tot voor de verlenging luidde die beperking:

Voor de projecten waarvoor de aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt ingediend vanaf 1 juli 2022 zal maar 25% van het totaalbedrag van de in de aanvraag voor de omgevingsvergunning vermelde werken in aanmerking komen voor het verlaagd tarief.

Ook in de verlengde maatregel wordt een nieuwe beperking ingeschreven om een overdreven vooruitfacturering in december 2023 te beletten:

Voor de projecten waarvoor de aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt ingediend vanaf 1 juli 2023 zal maar 25% van het totaalbedrag van de in de aanvraag voor de omgevingsvergunning vermelde werken in aanmerking komen voor het verlaagd tarief.

Let wel: de bouwheer kan hiervan afwijken op voorwaarde dat hij kan aantonen dat de werken ook daadwerkelijk in 2023 uitgevoerd werden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....