Wat is energiedelen?

wat is energiedelen

Stel je hebt zonnepanelen op je dak en in de winter verbruik je nagenoeg alle opgewekte energie zelf maar in de zomer stuur je een belangrijk deel van je opgewekte energie terug in het net. Sinds kort kan je energie die je opwekt en niet gebruikt, je energieoverschot, delen met anderen. Dat heet dan energiedelen.

Is energiedelen financieel voordelig?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst even de impact toelichten van energiedelen op je energiefactuur. Energiedelen betekent dat iemand zijn energieoverschot deelt met een andere persoon. Laten we de eerste de energiedeler en de tweede de energie-ontvanger noemen.

Voor de energiedeler is er een negatieve impact op zijn energiefactuur want hij deelt feitelijk zijn energieoverschot gratis met de energie-ontvanger. Als alternatief had de energiedeler een contract met een commerciële partij kunnen afsluiten om voor zijn energieoverschot een zogenaamde terugleververgoeding te ontvangen. Op het moment van schrijven van dit artikel bedraagt die terugleververgoeding ongeveer 4 eurocent per teruggeleverde kWh. Voor iemand die energieoverschotten heeft blijft zelfconsumptie financieel het voordeligst. Praktisch is het verhogen van de zelfconsumptie natuurlijk niet altijd mogelijk.

Voor de energie-ontvanger verandert enkel de energiecomponent van zijn factuur: daar wordt de afgenomen kWh verminderd met de ontvangen kWh waarbij het netto totaal niet negatief kan worden. Twee andere belangrijke componenten van de factuur nl. het nettarief en de taksen/heffingen worden voor de ontvanger nog steeds berekend op de bruto-afname.

Is energiedelen dan totaal onzinnig? Nee want het biedt wel mogelijkheden voor appartementsgebouwen waar nu niet langer elke bewoner zijn eigen kleine zonneparkje moet aanleggen op het dak maar alle bewoners samen kunnen investeren in één groot park zonnepanelen op het dak en vervolgens de opbrengsten evenredig met hun investeringen verdelen over de bewoners. Dat is een aanzienlijk voordeel want in plaats van bijvoorbeeld 16 omvormers per deelparkje kan er nu met 1 efficiëntere globale omvormer gewerkt worden. Ook is de investering per geïnstalleerde kWpiekvermogen kleiner voor grotere installaties. Energiedelen in één gebouw is mogelijk sinds januari 2022.

Wat zijn de voorwaarden om aan energiedelen te kunnen doen?

Alle deelnemers aan het energiedelen moeten beschikken over een digitale meter. Elke deelnemer moet zijn energieaansluiting hebben dus een eigen contract hebben met een energieleverancier.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....