Vermelding op factuur vervangt het 6% btw-attest

einde btw attest 6 procent renovatie

Bij de verbouwing van je (hoofdzakelijk) privéwoning die meer dan 10 jaar oud is, kan je genieten van een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit verlaagde tarief van 6% geldt zowel voor renovatiewerkzaamheden als voor herstel- en onderhoudswerkzaamheden. Op de factuur moest de aannemer tot voor kort alle elementen vermelden die de toepassing van het verlaagde tarief rechtvaardigen. Hiervoor moest de opdrachtgever de aannemer een attest overhandigen met daarop alle nodige elementen: de private bestemming van het gebouw en de datum van de eerste ingebruikname. De aannemer moest dit attest vervolgens toevoegen aan zijn boekhouding.

Einde van het 6% btw-attest voor renovatie- en herstellingswerken

Sinds begin 2022 is het niet langer nodig dit attest op te maken. Voortaan kan de aannemer onmiddellijk de renovatie- of herstellingswerken factureren aan een btw-tarief van 6%, op voorwaarde dat hij volgende vermelding in de factuur opneemt:

"Btw-tarief:

Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat:

(1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken,

(2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privé- woning wordt gebruikt en

(3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker.

Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten."

De opdrachtgever heeft dus één maand de tijd om de aannemer te melden dat de btw op de factuur geen 6% maar 21% moet zijn. Indien de opdrachtgever het voldaan zijn van de 6% voorwaarden niet binnen de maand na ontvangst van de factuur schriftelijk betwist, is hij verantwoordelijk voor de juiste toepassing van het verlaagde btw-tarief.

Overgangsregeling

Om iedereen de kans te geven zich aan te passen, is er een overgangsperiode tot en met 30 juni 2022 waarin het nog mogelijk zal zijn om met het 6% btw-attest te werken. Vanaf 1 juli 2022 zal de aannemer voor het factureren van renovatie- en herstellingswerken aan 6% btw steeds de bovengenoemde uitgebreide vermelding in zijn facturen moeten opnemen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....