Strenger E-peil voor vermindering onroerende voorheffing vanaf 2022

e peil vermindering onroerende voorheffing

Sinds het E-peil in 2006 ingevoerd werd, volgt het maximaal toegelaten E-peil voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER) een verstrengingspad. Wie nog beter doet dan dat verplichte E-peil kan rekenen op een vermindering van de onroerende voorheffing.

Sinds 1 januari 2022 zijn de voorwaarden om van die verminderde onroerende voorheffing te genieten verstrengd. Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe voorwaarden.

Omgevingsvergunning aangevraagd vanaf 1/1/2022 tot en met 31/12/2022

Een vermindering van 50% van de onroerende voorheffing is van toepassing voor 5 jaar in volgend geval:

Een vermindering van 100% van de onroerende voorheffing is van toepassing voor 5 jaar in volgende gevallen:

  • voor een nieuwbouw of een handeling gelijkgesteld met nieuwbouw wanneer het maximale E-peil E10 bedraagt.
  • na een ingrijpende energetische renovatie waarbij het E-peil zakt tot E60 of lager.

Omgevingsvergunning aangevraagd vanaf 1/1/2023

Je zal hieronder merken dat vanaf 2023 nieuwbouw zonder voorafgaande sloop niet meer in aanmerking komt voor een vermindering van de onroerende voorheffing. Naast de IER komt dan enkel nog de volledige herbouw of een (gedeeltelijke) herbouw gelijkgesteld met nieuwbouw in aanmerking voor een vermindering van de onroerende voorheffing.

Een volledige herbouw is een nieuwbouw die gepaard gaat met een voorafgaande sloop van het gebouw. Bij een gedeeltelijke herbouw wordt slechts een deelvolume herbouwd.

Een gedeeltelijke herbouw gelijkgesteld met nieuwbouw is:

  • een gedeeltelijke herbouw met een beschermd volume groter dan 800 m³ of
  • een gedeeltelijke herbouw waarbij de nieuw gebouwde constructiedelen een volledig onafhankelijke wooneenheid omvatten of
  • een gedeeltelijke herbouw waarbij minstens 75% van de scheidingsconstructies die het totale beschermd volume van het gebouw na de werken omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving, nieuw zijn (bijvoorbeeld: een woning die bijna volledig afgebroken werd op enkele muren/ruimtes na).

Een vermindering van 50% van de onroerende voorheffing is van toepassing voor 5 jaar in volgend geval:

  • voor een volledige herbouw of een gedeeltelijke herbouw gelijkgesteld met nieuwbouw wanneer het maximale E-peil E20 bedraagt.
  • geen vermindering van 50% bij een IER.

 

Een vermindering van 100% van de onroerende voorheffing is van toepassing voor 5 jaar in volgende gevallen:

  • voor een volledige herbouw of een gedeeltelijke herbouw gelijkgesteld met nieuwbouw wanneer het maximale E-peil E10 bedraagt.
  • na een ingrijpende energetische renovatie waarbij het E-peil zakt tot E60 of lager.

Bemerk dus dat je voor omgevingsvergunningen vanaf 2023 voor nieuwbouw zonder voorafgaande sloop geen vermindering meer kan krijgen op de onroerende voorheffing.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....