Off-site modulair bouwen om de bouwsector duurzamer en efficiŽnter te maken

buildup besteel 1
buildup besteel 2

Vanhout, een dochteronderneming van BESIX Group, heeft onlangs een participatie van 40% genomen in BuildUp. Dat bedrijf uit Aarschot, voorheen bekend als BeSteel (producent van lichte staalprofielen voor staalframebouw), ontwikkelt innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van modulair bouwen. De BuildUp bouwmethode omvat het digitale ontwerp van het gebouw op maat, de geautomatiseerde prefabricatie in de eigen werkplaatsen en de montage op de bouwplaats.

Prefabricatie op maat

De verregaande digitalisering van het proces maakt de bouw van structuren op maat mogelijk en biedt opdrachtgevers en architecten een grote mate van vrijheid die je niet terugvindt bij de traditionele prefabmethoden. Die werkwijze heeft ook een positief effect op de kosten, de operationele efficiëntie en de naleving van de planning. Alle elementen worden in de werkplaats van het bedrijf vervaardigd, met inbegrip van de structuur, de ramen, de deuren, de isolatie en de gevelbekleding. Ze worden dan naar de bouwplaats vervoerd en daar snel gemonteerd.

Minder afval

Met het oog op duurzaamheid, optimaliseert BuildUp met zijn modulaire aanpak de structuren al in de ontwerpfase, wat een impact heeft op de hoeveelheid gebruikte materialen. De interne integratie en coördinatie van ontwerp, prefabricatie en assemblage vermindert afval en transport. Bovendien zijn de door de onderneming gebruikte materialen hoofdzakelijk lokaal geproduceerd, duurzaam en gecertificeerd en bieden zij een hoge mate van traceerbaarheid.

Huizen assembleren in recordtijd

Operationeel gezien bieden de toegepaste methoden een hoge mate van kostenbeheersing, gedetailleerd inzicht in de planning en wordt de bouwtijd op de bouwplaats tot een absoluut minimum beperkt.

Het bedrijf streeft ernaar om in 2025 circulaire, energieneutrale woningen te bouwen, die ter plekke in één dag in elkaar gezet kunnen worden.

“De bouwsector is een belangrijke bron van CO2-uitstoot in de wereld. Bij BESIX Group zijn we er dan ook van overtuigd dat onze sector een actieve rol speelt in het vinden van oplossingen. Deze participatie in BuildUp maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen om de bouw duurzamer te maken, en modulaire bouw levert daar een belangrijke bijdrage aan. Dit sluit aan bij de recente initiatieven van BESIX rond slimme gebouwen, digitalisering en robotisering van onze methodes, de invoering van circulaire toepassingen, het gebruik van duurzame materialen en de oplevering van gebouwen en infrastructuur die voldoen aan hoge milieunormen. We zijn zeer verheugd om met BuildUp deze aanpak verder te versterken en zullen dit de komende jaren blijven doen.”

Pierre Sironval, Gedelegeerd Bestuurder van BESIX Group
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....