Wat is een hybride warmtepomp?

wat is een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van 2 verwarmingssystemen waarvan er eentje een warmtepomp is en het andere meestal een hoogrendement (HR) gascondensatieketel. Bij zo'n systeem zorgt de warmtepomp voor het verwarmen van de woning tenzij de temperatuur buiten te laag wordt en de warmtepomp niet voldoende warmte uit de buitenlucht kan halen om de woning te verwarmen. In dat geval springt de hoogrendementsketel bij.

Het verwarmen van het sanitair water gebeurt meestal door de HR condensatieketel want de warmtepomp an sich werkt op een lage temperatuur van ongeveer 40°C en dat is natuurlijk niet veilig (denk bijvoorbeeld aan legionella) om te gebruiken als tapwater.

Wat is het nut van een hybride warmtepomp?

Bij de overgang naar volledig elektrisch verwarmen kan de hybride warmtepomp een zinvolle tussenstap zijn. Om enkel met een warmtepomp te verwarmen moet je huis erg goed geïsoleerd zijn, anders zal een warmtepomp alleen er tijdens koude periodes niet in slagen om de woning op temperatuur te krijgen of houden. Een hybride warmtepomp is nog duurzamer dan een hoogrendementsketel maar zorgt bij een winterprik niet voor een overbelasting van het elektriciteitsnet.

Daarnaast heb je misschien nog maar pas in een nieuw HR condensatieketel geïnvesteerd en zou het bijzonder jammer zijn om die investering meteen op de schroot te gooien. Met een hybride warmtepomp kan je een warmtepomp aan je bestaande systeem toevoegen waardoor je nu al 20% minder CO2 uitstoot en van een lagere energiefactuur geniet.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....