SolarMarket: Europa's grootste fotovoltaïsche installatie in een stedelijke omgeving

solarmarket abattoir anderlecht 3
zinc 1
zinc 2

Op 12 oktober 2021 werd het "SolarMarket"-project officieel ingehuldigd in de Brusselse gemeente Anderlecht. Het gaat om een 2 MW gebouwgeïntegreerd fotovoltaïsch (BIPV) dak (meer dan 5.800 zonnepanelen) dat is geïnstalleerd op de gerenoveerde slachthuishallen in Anderlecht. Dankzij de dakrenovatie is de esthetiek van het oorspronkelijke zinken dak uit de 19de eeuw hersteld en dat met een modern tintje. Bij die renovatie werden namelijk zonnepanelen in het dak verwerkt. Dankzij een technische innovatie konden de zonnepanelen in alle discretie in het dak geïntegreerd worden, terwijl de isolatie en de waterdichtheid van het historische 19de-eeuwse gebouw gegarandeerd bleven.

"We zijn erg trots op SolarMarket, dit project laat zien dat zonne-energie heel esthetisch kan zijn en toch voldoen aan de klassieke vereisten van een gebouw. Dit project combineert ook commerciële innovatie met een sociale dimensie. Het renovatieproject werd immers gedeeltelijk gefinancierd door een crowdfunding burgerinitiatief, waardoor de inwoners van Anderlecht rechtstreeks konden investeren in het project. Belangrijker nog is dat SolarMarket een iconisch gebouw voor de Brusselaars nieuw leven inblaast en zo  een sociale, culturele en economische ontmoetingsplaats weer op de kaart zet. Dit is in vele opzichten een primeur."

Leopold Coppieters, medeoprichter van Skysun

De installatie was om verschillende redenen niet eenvoudig. In de eerste plaats is het dak niet plat, zodat een flexibel, gebogen membraan moest worden ontwikkeld.  Ten tweede moest het fotovoltaïsche dak lijken op het oude dak, dat was bevestigd met zinken panelen met een staande naad. De profielen moesten worden aangepast, zodat het met zonnepanelen bedekte dak er net zo uit zou zien als het oude.

"Het SolarMarket-project toont aan dat esthetiek en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan - zelfs op geklasseerde gebouwen zoals de Hallen van Anderlecht. Gebouwgeïntegreerde fotovoltaïsche systemen kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden in gevels, ramen, dakpannen en gevelbekleding, en zijn een belangrijke oplossing voor het koolstofvrij maken van Europese gebouwen, die verantwoordelijk zijn voor 36% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in de EU. Door op alle geschikte daken zonnepanelen te installeren, zou de EU al in meer dan 25% van haar jaarlijkse elektriciteitsverbruik kunnen voorzien met groen energie!"

Walburga Hemetsberger, CEO van SolarPower Europe

SolarMarket is de grootste BIPV-installatie in Europa en wekt het equivalent op van het elektriciteitsverbruik van 703 huishoudens en bespaart 754 ton CO2-uitstoot per jaar. Skysun ontwikkelde deze innovatieve BIPV-oplossing. Het is uitzonderlijk dat de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen in Brussel het gebruik van zonne-energie op een geklasseerd gebouw toestaat.

"Dit is een innovatief project, vooral in financieel opzicht. Het stelt burgers in staat deel te nemen aan de duurzame ontwikkeling van hun buurt. Ik moedig de ontwikkeling aan van transparante financiële modellen die ten dienste staan van de stad en haar inwoners."

Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk.

Skysun financiert en onderhoudt het project. Skysun wordt vergoed door de geproduceerde elektriciteit ter beschikking te stellen van de eigenaar van het dak tegen een vaste prijs die lager is dan wat de eigenaar aan een klassieke energieleverancier zou betalen.

 

De onderneming ESE was verantwoordelijk voor de installatie van het fotovoltaïsche systeem.

"Ik feliciteer Skysun met de vindingrijkheid waarvan zij blijk hebben gegeven bij de integratie van deze installatie, waardoor deze een authentiek uiterlijk heeft gekregen en tegelijkertijd deel uitmaakt van de energietransitie van de toekomst. Dit project opent nieuwe perspectieven voor de ontplooiing van fotovoltaïsche systemen in het Brussels Gewest om de klimaatdoelstellingen te bereiken die we onszelf hebben opgelegd: een koolstofneutraal gewest zijn tegen 2050."

 Alain Maron, de Brusselse minister van Energie.
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....