1HOME maakt Loxone Smart Home spraakgestuurd

1home loxone spraakgestuurd
1home loxone stem besturing

Domotica heeft vele voordelen. Je kan bijvoorbeeld heel wat taken automatiseren zoals het openen en sluiten van de rolluiken. Zelfs voor wie niet houdt van geautomatiseerde taken, heeft een veelzijdig domoticasysteem heel wat voordelen. Zo kan je verschillende functies bedienen met een ogenschijnlijk klassieke schakelaar van Loxone. Zo'n Loxone schakelaar lijkt van ver op een moderne lichtschakelaar maar is in feite een ingenieus bedieningselement met 5 verschillende aanraakvlakken die je naar hartenlust kan koppelen aan verschillende functies: rolluiken op, rolluiken af, zonnetent open, zonnetent dicht, scrollen door lichtsferen, alle lichten uit,… In plaats van een muur vol schakelaars is er 1 bedieningselement dat verschillende (herprogrammeerbare) functies vervult.

Maar dan sta je in je keuken, een pan in elke hand en dan wil je het licht boven het kookeiland aandoen. OK met Loxone kan je zelfs schakelaars in je aanrecht inbouwen maar je zal toch nog even je beboterde vinger moeten afvegen om het licht aan te doen. Kon je Loxone maar met je stem besturen… Wel, dat kan! Dankzij het bedrijf 1HOME is het mogelijk om je Loxone Smart Home te besturen met je stem!

Hoe werkt 1HOME?

De 1HOME box die 1HOME aanbiedt, maakt een koppeling tussen Loxone en de smarthome platformen die Apple (Apple Home Kit), Amazon en Google (Google Home) intussen uitrolden. Wat is daar nu zo geweldig aan? Je hebt dan naast een Loxone app ook nog eens een Google Home App om je huis te besturen? Dat klopt maar het echte voordeel zit in het feit dat de smarthome platformen van Apple, Amazon en Google zich perfect door je stem laten sturen. Die 3 bedrijven hebben nl. jaren ervaring in het sturen van hun eigen systemen m.b.v. je stem.

We gingen zelf aan de slag met een 1HOME box. De installatie is bijzonder eenvoudig: stroomkabel van de 1HOME box aansluiten, netwerkkabel van de 1HOME box aansluiten en vervolgens via het 1HOME portaal (my.1home.io) enkele stappen doorlopen zodat de 1HOME box connectie maakt me de Loxone miniserver, het zenuwcentrum van de Loxone Smart Home. Na enkele seconden verschijnen nagenoeg al je Loxone apparaten in het 1HOME portaal. Als laatste stap verbind je nu, eveneens via het 1HOME portaal, je 1HOME smart home met één van de beschikbare smart home platformen: Amazon Alexa, Google Home of Apple Homekit. Wij kozen voor Google Home en enkele seconden later zagen we op de Google Home app op onze smartphone, al onze Loxone apparaten verschijnen.

Praten maar…

En toen werd het spannend…

"Hey Google doe licht bureau aan"

en als bij wonder sprak Google terug "Goed, bureau aandoen" en daar floepte het licht aan. Wat daarbij leuk is, is dat de ingebouwde licht functionaliteiten van Google Home meteen getoond worden: via een halve cirkel kan je het licht van 100% tot 0% dimmen.

Wat ook handig is, is dat Google Home zelf je spraakopdrachten interpreteert. Een voorbeeld: wij gingen aan de slag met de lichten boven een keukeneiland. Daar hingen boven het vuur een ledstrip en een spot en boven het eetgedeelte een pendel. Door die lichten binnen Google Home te hernoemen tot respectievelijk "keukeneiland vuur", "keukeneiland spot" en "keukeneiland pendel" kan je natuurlijk elk deel van het kookeiland apart van licht voorzien maar door gewoon te zeggen

"Hey Google, keukeneiland aan",

begreep Google dat hij alle lichten boven het keukeneiland moest aandoen!

Welke apparaten herkent Google Home nog zoal bij Loxone? Wel heel wat! Rolluiken, zonnetenten en zonweringen vind je allemaal meteen terug en kan je ook openen en sluiten of op een bepaald percentage openzetten. Regel je ook via Loxone je verwarming en/of koeling, dan kan je die dankzij 1HOME ook met je stem bedienen:

"Hey Google, wat is de temperatuur in bureau"

en Google antwoordt: "De verwarming is ingesteld op 17 graden met een huidige temperatuur van 21 graden". Meteen krijg je ook een slider om de ingestelde temperatuur aan te passen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....