MATEXPO: de eerste normale bouwbeurs sinds lang komt eraan!

matexpo 2021 beurs bouwmaterieel

Binnenkort gaat MATEXPO, de vakbeurs voor bouwmaterieel, van start. Van 8 tot en met 12 september 2021 kunnen bezoekers in Kortrijk Xpo de materialen en diensten van meer dan 300 exposanten over een oppervlakte van 135,000 m² ontdekken. De beurs is bestemd voor vakmensen uit de wereld van de bouw, wegenwerken, burgerlijke bouwkunde, recycling, goederenbehandeling, industrie, …

Voor het eerst sinds lang zal er opnieuw een beurs onder "normale" omstandigheden doorgaan al moet je in coronatijden natuurlijk altijd voorzichtig zijn met dat soort uitspraken. Bij MATEXPO zijn ze alleszins op alles voorbereid:

"We zullen ons uiteraard aanpassen en de eventuele maatregelen die op dat moment gelden, gaan we toepassen. De beurs vindt voornamelijk buiten plaats en het is ook mogelijk om alle poorten van de hallen te openen. Op die manier creëren we ook voor de binnenstanden een buitenklimaat. Intussen is toch duidelijk geworden dat buitenlucht de beste garantie is op een veilige omgeving. In elk geval verwachten we geen ingrijpende beperkingen qua bezoekersaantallen."

Gregory Olszewski, directeur MATEXPO

Alle actuele richtlijnen m.b.t. een bezoek aan MATEXPO vind je op matexpo.com.

Matexpo Awards 2021

Uitkijken is het ook naar de Matexpo Awards 2021. Een jury heeft uit 51 inzendingen 9 genomineerden geselecteerd, gespreid  over 3 categorieën:

De genomineerden voor de "Innovation Award Powered by ING":

  • ZenergiZe energieopslagsysteem (Atlas Copco): ZenergiZe is een nieuwe serie lithium-ion energieopslagsystemen. Ze kunnen op zichzelf of in combinatie met generatoren gebruikt worden. Ideaal in geluidsgevoelige omgevingen. Ze kunnen gebruikt worden om duurzame energie op te slaan en in parallel met andere energieopslagsystemen kunnen ze opgesteld worden als het brein van een microgrid. ZenergiZe stoot noch CO2 noch NOx uit, maakt geen lawaai en heeft vrijwel geen onderhoudsbehoeften, waardoor operators de impact op het milieu kunnen minimaliseren en tegelijkertijd kunnen profiteren van een lage cost of ownership.
  • Olivier NV & ProFound – ProsecO 430: Verwisselbare en recycleerbare boorkroon (Olivier & ProFound) In samenwerking met ProFound heeft Olivier nv een boorkroon ontwikkeld die op de werf in slechts 10 minuten kan worden vervangen. Bovendien is dit proces erg milieuvriendelijk, want de versleten boorkronen kunnen voor 100% worden gerecycleerd. Het door Olivier nv gepatenteerde wisselsysteem, dat bestaat uit 4 pluggen, zorgt ervoor dat een versleten boorkroon gemakkelijk kan worden losgemaakt. Dit wisselsysteem gaat perfect samen met de door ProFound gepatenteerde gietijzeren boorkroon.
  • Interparts – Transparante laadbak voor wielladers (DOOSAN): De transparante laadbak van Doosan is een volledig geïntegreerd systeem waarmee de bestuurder van een wiellader de blinde hoeken voor de bak op de machine kan zien via de monitor in de cabine. Het gepatenteerde systeem registreert beelden aan de voorzijde van de wiellader met twee camera's gemonteerd aan de boven- en onderzijde van de machine en toont de gecombineerde beelden in realtime op de monitor in de cabine met behulp van een gebogen projectiemethode.

De genomineerden voor de "Green Award":

  • Near grid Solutions BV – Power Booster mobiele stadsbatterij (Near grid Solutions): De Power Booster is een alternatief voor dieselgroepen op werven. Het betreft een mobiele stadsbatterij die men aansluit op het laagspanningsnet van 400 V 3 fasen 25 A. De batterij levert het hoge elektrische vermogen voor de torenkraan en werfmachines. De Power Booster ‘tankt bij ‘ van het net, zodra dit kan, met een laag elektrisch vermogen. De Power Booster is even snel en vlot inzetbaar als dieselgroepen, maar heeft niet de nadelen ervan. Het is een betrouwbare, duurzame oplossing, stil en flexibel, met bewezen track record.
  • Firma Luyckx NV – H2 Dual Fuel Techniek (Hitachi ZX350-7 & New Holland T5.140 AC): De hoge belastingsfactoren van dieselmotoren bij graafmachines en landbouwtractoren laat op dit ogenblik niet toe om machines op een “commercieel kostenefficiënte manier” uit te rusten met batterijen en/of brandstofceltechnologie. Om een oplossing te bieden werden in samenwerking met CMB.TECH de Hitachi ZX350-7 en de New Holland T5.140 AC omgebouwd om waterstof bij in de dieselmotor te mengen. Deze voorbehandeling zorgt ervoor dat de CO2- en de NOx-uitstoot van de machine drastisch gereduceerd kan worden.
  • Manitou Benelux – Reviv’Oil hydrauliekoliebeheer (Manitou): Vervuiling is de oorzaak van 70% van de defecten aan mechanische onderdelen in hydraulische en smeersystemen. Manitou biedt een oplossing met een hydraulisch reservoir dat ontworpen is om de monstername en reiniging van hydraulische olie te vergemakkelijken. Dankzij het 3-in-1 mobiele apparaat (monstername/reiniging/verversing) kan men gemakkelijk een oliemonster nemen voor analyse, de olie filtreren om deze te reinigen tijdens preventief onderhoud en/of vervangen wanneer een olieverversing noodzakelijk is.

De genomineerden voor de Safety Award:

  • CGK Group – Stabilisatieblokken (LODAX): LODAX stabilisatieblokken zijn ontworpen om voornamelijk statische belastingen (bv. zware machines of producten) veilig te ondersteunen en te stabiliseren. De kunststof blokken kunnen veilig op elkaar worden gestapeld en zorgen voor een meerlaagse en stevige ondersteuning. De blokken, gemaakt van gerecycled plastic materiaal, kunnen gebruikt worden om zware machines te ondersteunen tijdens elke onderhoudsactiviteit.
  • Interparts – Transparante laadbak voor wielladers (DOOSAN): De transparante laadbak van Doosan is een volledig geïntegreerd systeem waarmee de bestuurder van een wiellader de blinde hoeken voor de bak op de machine kan zien via de monitor in de cabine. Het gepatenteerde systeem registreert beelden aan de voorzijde van de wiellader met twee camera's gemonteerd aan de boven- en onderzijde van de machine en toont de gecombineerde beelden in realtime op de monitor in de cabine met behulp van een gebogen projectiemethode.
  • Husqvarna Construction – Doorslijper met beschermkap tegen terugslag (Husqvarna K 970 SmartGuard & K 770 SmartGuard): SmartGuard is een verlengde zaagbladbeschermkap die de kansen op een ongeval en omstandigheden waarbij een terugslag optreedt, verkleint, door de nadruk te leggen op een correcte techniek en een correcte zaagwijze. De twee benzinedoorslijpers K 770 en K 970 zijn beide verkrijgbaar met een af-fabriek voorgemonteerde SmartGuard beschermkap, die tevens ook los verkrijgbaar is om achteraf te worden gemonteerd op een K 770 en K 970.
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....