Project Brouwmeester geeft tweede leven aan Brouwerij Jack-Op

brouwmeester mout werchter 1
brouwmeester mout werchter 3
brouwmeester mout werchter 2

Op de plaats van de vroegere Brouwerij Jack-Op in Werchter komt binnenkort een nieuwbouwproject met 46 moderne appartementen, twee woningen en een commerciële ruimte rond een grote, publieke binnentuin.

Het project pal in het centrum van Werchter zal uit drie gebouwen bestaan: "Mout", "Hop" en "Gerst". Projectontwikkelaar Ciril uit Hasselt start in de herfst van 2021 met de bouw van het gebouw "Mout" tussen de Beverlaak en de Sint Jansstraat. Dat gebouw omvat 21 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. De vijf appartementen op het gelijkvloers hebben elk een privétuintje. De appartementen op de drie andere verdiepingen beschikken over ruime leefterrassen. Die kijken uit op de groene binnentuin en op de dorpskern van Werchter. Een aantal appartementen kan aangepast worden naar mindervalide toegankelijke flats, met onder andere bredere deuren en gangen. Aan de zijkanten van het gebouw komen nog eens twee ruime woningen met drie slaapkamers, twee badkamers, een tuin en een terras. Alle bewoners kunnen parkeren in een ondergrondse parkeergarage, waar ook plaats voorzien is voor fietsen, met oplaadpunten voor e-bikes en speedpedelecs. 

Architectuur met knipoog naar roemrijk verleden

Het project Brouwmeester komt in de plaats van de loodsen waar bijna 100 jaar het beroemde studentenbier Jack-Op gebrouwen werd. Dat bier was enorm geliefd onder de studenten. Het feit dat de familiale brouwerij de studenten regelmatig uitnodigde voor een bedrijfsbezoek inclusief traktatie was daar niet vreemd aan. Eens de studenten hun diploma op zak hadden, keerden zwermden ze uit en gingen overal te lande op zoek naar hun favoriete gerstenat. Zo raakte Jack-Op uiteindelijk bekend over het ganse land en werd het een tijdlang zelfs een van de populairste bieren.

Het architectenbureau Archipelago koos dan ook bewust voor een moderne architectuur die aanleunt bij de vroegere industriële look. De voorgevel in de Beverlaak wordt in haar oorspronkelijke staat behouden, zodat de link naar het roemrijke verleden nooit ver weg is en het centrum van Werchter zijn eigenheid behoudt.

Het project wordt ook een Bijna Energie Neutraal (BEN) project. Zo zijn er warmtepompen en zonnepanelen voorzien, komt er vloerverwarming, thermisch isolerende beglazing en een hoogwaardig ventilatiesysteem.

De opbouw van de twee andere gebouwen - "Hop" en "Gerst" - start aansluitend op het afwerken van "Mout". De eerste bewoners van "Brouwmeester" worden eind 2023 verwacht.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....