Een vlotte vergunningsaanvraag dankzij een gezamenlijk voortraject

voortraject vergunningsaanvraag bouwen aan dialoog

Opdrachtgevers van bouwprojecten en hun adviseurs doen heel wat moeite om duurzame en architecturaal kwaliteitsvolle gebouwen te ontwerpen. Op dat punt verschillen hun doelstellingen niet van de overheden die nadien op basis van de vergunningsaanvraag hun feedback geven. Er kan echter veel tijd gewonnen worden wanneer zowel de ontwerpers als de overheden van bij het prille projectontwerp een gemeenschappelijk voortraject afleggen. Concreet betekent dit dat architect, bouwheer, overheden nog voor het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag samenzitten. Dat kan gaan om een eenvoudige vraag per mail of telefoon tot het bespreken van de slaagkansen van een project waarvan het ontwerp nagenoeg rond is.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en verschillende architectenorganisaties hebben daarom een aantal principes voor een succesvol voortraject gebundeld in het Charter "Bouwen aan dialoog". Het is een leidraad zowel voor overheden, architecten als bouwheren om succesvol een voortraject te doorlopen volgens beproefde principes. Stad Gent onderschreef intussen als eerste lokaal bestuur het nieuwe charter.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....