Mobiele woonunits vrijgesteld van medewerking architect

mobiele unit

De Vlaamse overheid heeft in het verleden (via haar besluit van 23 mei 2003) reeds een aantal handelingen vrijgesteld van de verplichte medewerking van een architect. Met haar principiële goedkeuring op 23 april 2021 van een nieuw ontwerpbesluit wil ze die vrijstelling nu verder uitbreiden voor de plaatsing van verplaatsbare voorgemonteerde of modulaire constructies, zoals een wooncontainer, kantoorunit, klascontainer, stacaravan, woonwagen of zorgcontainer.

De vrijstelling is enkel van toepassing als de mobiele woonunits aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

  • de bruto-vloeroppervlakte van de unit bedraagt maximaal 50 m²,
  • de hoogte van de unit bedraagt maximaal 3.5 meter,
  • als aan een bestaand gebouw wordt aangebouwd, dan mogen de bouwwerken noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van de aanpalende gebouwen wijzigen,
  • de unit wordt niet op een andere (reeds geplaatste) unit gestapeld. Bestaat de constructie uit meerdere units, dan mogen deze units niet op elkaar gestapeld worden.

Belangrijk om te noteren: een vrijstelling van medewerking van architect betekent niet dat er geen omgevingsvergunning of omgevingsmelding nodig is!

Het ontwerpbesluit is nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....