Jessa Ziekenhuis krijgt nieuwe gezondheidscampus

jessa1
jessa2
jessa3

Na een onderzoeks- en wedstrijdfase van twee jaar heeft het Jessa Ziekenhuis samen met het Team Vlaams Bouwmeester onlangs de laureaat voor de ontwikkeling van haar nieuwe gezondheidscampus bekend gemaakt. Uit een shortlist van 5 teams kwam het ontwerpersteam Osar architects - Robbrecht en Daem architecten - Blauwdruk stedenbouw - LAMA landscape architects - Tractebel - Transport & Mobility Leuven als winnaar uit de bus.

Het geselecteerde ontwerpteam zal de komende jaren, samen met de bouwheer, de vergunningverlenende overheden en met de buurtbewoners het wedstrijdontwerp verder uitwerken tot een gedragen totaalconcept.

Een ontwerp op mensenmaat

Het winnend ontwerp maakt voor de architecturale benadering een onderscheid tussen drie zorgtypes.

De panoramavleugel bestaat uit hoogbouw en is bestemd voor patiënten die slechts voor korte tijd of zeer acuut opgenomen worden. Het gaat daarbij om de de afdelingen materniteit, neonatologie, pediatrie, intensieve zorgen, interne geneeskunde en heelkunde. Patiënten genieten er een adembenemend zicht op de omgeving.

De parkvleugel bestaat uit verschillende aaneengesloten laagbouw delen en staat in nauw contact met de bosrijke omgeving. De parkvleugel is bestemd voor patiënten die gedurende langere tijd, of zeer frequent, op de gezondheidscampus moeten zijn. Het gaat hierbij om de afdelingen geriatrie, palliatieve zorgen, kinderpsychiatrie, psychiatrie, revalidatie, het oncologisch centrum en de dialyse. Aansluitend op de parkvleugel bevindt zich het raadplegingsgebouw.

Patiënten die dringende zorg nodig hebben kunnen terecht in de Medisch-Technische "plint". Dit deel omvat functies als spoed, medische beeldvorming en het operatiekwartier. Dit deel is door zijn ligging zeer snel en vanuit verschillende invalshoeken van het nieuwe ziekenhuis bereikbaar.

Op de plaats waar de panoramavleugel, de parkvleugel en de medisch-technische plint samenkomen, komt de centrale inkomhal.

Door deze indeling op mensenmaat blijft de gezondheidscampus ondanks een oppervlakte van 140,000 m² steeds leesbaar.

Een duurzaam ontwerp

Het ontwerp streeft naar een zo compact mogelijke bouwwijze waarbij verharde oppervlakken tot een minimum beperkt worden. Het terrein zal geschikter gemaakt worden om regenwater vast te houden. De gebouwen zullen toekomstbestendig zijn en hebben de ambitie om zo min mogelijk beroep te doen op fossiele brandstoffen.

Alle patiënten, bezoekers en buurtbewoners zullen in de buitenruimte van de nieuwe gezondheidscampus kunnen genieten van een groene omgeving op maat van de zachte weggebruiker. Op de Salvator Plus-site komt er een bos als hoofdbouwsteen van een zorg- en stadspark.

Jessa wil de nieuwe gezondheidscampus in 2 fasen bouwen. In de eerste fase wordt het raadplegingsgebouw voor raadplegingen en ambulante zorg opgetrokken. Hiermee hoopt men van start te gaan in 2023 om op te leveren in 2025. Daarna start fase 2 waarin de rest van het ziekenhuis gerealiseerd wordt. Jessa hoopt in 2030 volledig haar intrek te kunnen nemen in de nieuwe gezondheidscampus.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....