Welke soorten dakbedekking bestaan er voor hellende daken?

Elfinodakvlak

Er bestaan verschillende soorten dakbedekking voor hellende daken die toegepast worden afhankelijk van de beoogde uitstraling, de gewenste levensduur, het budget van de bouwheer,…

Kleidakpannen

Kleidakpannen zijn ongetwijfeld de bekendste dakbedekking voor hellende daken. Door hun typische vorm en look en lange levensduur worden ze bijzonder vaak toegepast in residentiële maar ook in niet-residentiële projecten. Keramische dakpannen of kleidakpannen worden geproduceerd door klei te bakken.

Prijscategorie: goedkoop tot eerder duur
Levensduur: 50 tot 100 jaar

Betondakpannen

Naast de keramische dakpannen zijn er ook dakpannen in andere materialen beschikbaar. Het bekendste alternatief voor kleidakpannen zijn betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan kleidakpannen maar zijn doorgaans zwaarder. De dakconstructie moet dus voorzien zijn op dit extra gewicht. Ook vertonen betonnen dakpannen sneller mosvorming of algenvorming. Dat komt omdat de toplaag gevoelig is voor slijtage. Om die reden worden betonnen dakpannen vaak voorzien van een acrylaat beschermlaag. Zo'n acrylaatbeschermlaag maakt het oppervlak van de betondakpannen glad zodat algen, mos en stof zich minder makkelijk kunnen hechten aan de betonnen dakpan. Betondakpannen zijn niet alleen goedkoper te produceren, ze zijn ook makkelijker te plaatsen dan kleidakpannen. Door toevoeging van kleurpigmenten in het productieproces, zijn betonnen dakpannen beschikbaar in verschillende kleuren.

Prijscategorie: goedkoop
Levensduur: 35 tot 50 jaar

Natuurleien

Natuurleien zijn een natuurlijk product en geven aan een hellend dak een natuurlijke uitstraling. De natuurleien worden gewonnen uit groeven. Leisteen ontstaat uit klei die door de hoge druk diep in de aardkorst omgezet wordt tot leisteen. Hierdoor heeft natuurlijke leisteen weinig poriën en is het niet waterdoorlatend. Dat maakt het schoonmaken van leisteen eenvoudig. Anderzijds is het een zacht gesteente dat makkelijk verweert. Op een natuurleien dak moeten dan ook na verloop van tijd wel eens een lei vervangen worden. Je mag zeker nooit rechtstreeks op de leien stappen maar moet werken met ladders. Het is dan ook een klus die je best overlaat aan een professionele dakwerker.

Prijscategorie: duur
Levensduur: 50 tot 100 jaar

Kunstleien

Kunstleien komen niet uit groeven zoals natuurleien maar worden geproduceerd op basis van vezelcement. Het feit dat kunstleien uit een fabricageproces komen heeft ook een aantal voordelen. Zo zijn kunstleien verkrijgbaar in verschillende kleuren. Omdat de kunstleien uit dezelfde fabricagebatch er hetzelfde uitzien, krijgt je dak een moderne strakke look. Nadeel is dat kunstleien minder lang meegaan dan natuurleien. Reken op een levensduur van 25 tot 35 jaar. In vergelijking met natuurleien zijn kunstleien dan weer een stuk goedkoper.

Prijscategorie: goedkoop tot eerder duur
Levensduur: 25 tot 35 jaar

Riet

Riet als dakbedekking voor gebouwen zie je vaak bij villa's of landhuizen. Het geeft je woning een bijzonder cachet. Nadeel is de kostprijs en de beperkte levensduur (40 tot 50 jaar). Wat die levensduur betreft moet je wel een onderscheid maken tussen de functionele levensduur (hoe lang vervult het dak zijn rol) en de esthetische levensduur (hoe lang ziet het dak er nog mooi uit). De esthetische levensduur is een stuk korter (30 tot 40 jaar) dan de functionele levensduur (40 tot 50 jaar), wat maakt dat zeker op landhuizen en villa's de rieten daken sneller vervangen worden dan wat de functionele levensduur toelaat.

Een rieten dak is niet waterkerend. Dat betekent dus dat een deel van de regen in het rieten dak doordringt. Om schadelijke gevolgen te vermijden moet de helling van een rieten dak dan ook zo steil mogelijk zijn. De laatste jaren is er een tendens om in sommige projecten het riet ook door te trekken in de gevelbekleding. In dat geval is de kans op indringing van regen natuurlijk een stuk lager.

Prijscategorie: duur
Levensduur: 40 tot 50 jaar

Zink

Zinken daken zie je steeds vaker in het straatbeeld. Zink heeft dan ook heel wat voordelen als dakbedekking. Zink is een licht en flexibel materiaal. Het kan dan ook mooi aansluitend geplaatst worden op gebogen daken. Het is ook een duurzaam materiaal want het heeft een lange levensduur en kan volledig gerecycleerd worden. Zinken daken worden meestal in banden van 50 cm geplaatst, wat de plaatsingssnelheid ten goede komt. Het belangrijkste minpunt van zinken daken is de kostprijs. Een zinken dak kan sneller gelegd worden maar de aansluiting van de verschillende platen met de kenmerkende opstaande naden (de zogenaamde felsen) moet je door een dakdekker met ervaring in zinken daken laten doen. Een zinken dak plaatsen vergt niet alleen heel wat ervaring maar ook speciale werktuigen. Voorts isoleert een zinken dak thermisch veel minder dan bijvoorbeeld kleidakpannen die een veel hogere thermische inertie hebben. Een doorgedreven isolatie is dan ook van belang bij een zinken dak.

Prijscategorie: duur
Levensduur: meer dan 100 jaar

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....