Laureaten Staalbouwwedstrijd 2020 bekend

cordeel
cartlegde consultancy
agiantsculpture

Op 22 februari maakte Infosteel de laureaten bekend van de Staalbouwwedstrijd 2020. De Staalbouwwedstrijd wordt tweejaarlijks georganiseerd in België. De jaren dat de wedstrijd niet doorgaat in België, organiseert Infosteel een Staalbouwwedstrijd in Luxemburg.

De wedstrijd stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2018 en eind mei 2020. Projecten buiten België konden ook meedingen maar enkel op voorwaarde dat minstens één belangrijke projectpartij haar hoofdzetel in België heeft.

Dit jaar namen niet minder dan 66 projecten deel. De jury (Sébastien Seret, Greisch; Eddy Hermans, Stabilogics; Nicolas Raemakers, OSK-AR Architecten; Ka Man Hün, BASF; Dominique Pieters, Planopli; Patrick Maes, Smulders; Robin van Beveren, Basil Architecture) bekroonde een laureaat in elk van de volgende categorieën:

  • Utiliteitsbouw : HQ Cordeel in Temse,
  • Residentieel : CART in Ham,
  • Specifieke elementen in staal : A Giant Sculpture in Kasterlee ,
  • Industriële gebouwen : Parkeergebouw IMEC/KUL in Leuven.

Categorie utiliteitsbouw

In de categorie utiliteitsbouw ging de prijs naar het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel. Het imposante kantoorgebouw bevindt zich op de voormalige Boelwerf op het industrieterrein De Zaat in Temse. Nadat eerst enkele afdelingsgebouwen naar de site verhuisden, vormde het nieuwe hoofdkantoor het sluitstuk van de verhuis.

Het nieuwe hoofdkantoor overspant een droogdok in de breedte dankzij een staalstructuur van twee dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers. Deze werd op twee betonnen volumes geplaatst die 72 m uit elkaar liggen en die tevens de toegangen tot het kantoor bevatten met telkens twee liften en twee trappen. De 2 kantoorlagen van elk 2,300 m² zijn van vloer tot plafond beglaasd.

Opdrachtgever: Cordeel
Architect: Binst Architects
Studiebureau: Ney & Partners
Aannemer: Cordeel

Categorie residentieel

De prijs in de categorie "Residentieel" ging naar een loft met aangrenzend een kantoor/lasatelier. Op een nagenoeg driehoekig, bebost bouwperceel in een kmo-zone, met uitzicht op het Albertkanaal, staat een atelierruimte voor laswerken, een landschapskantoor voor circa vier personen en een woning met loftallures. Het perceel was te klein om het bouwprogramma volledig bovengronds uit te voeren. Daarom werden het lasatelier en de bijhorende ruimtes ondergronds gerealiseerd. De loft en het kantoor bevinden zich grotendeels op de eerste verdieping in een royaal beglaasde doos op pijlers. Het profielstaal dat zichtbaar bleef en de stalen zonweringen zijn een duidelijke verwijzing naar de  activiteiten van het lasbedrijf.

Opdrachtgever: Cartledge Consultancy & Investments
Architect: MAX8 architecten
Studiebureau: IRS studiebureau
Aannemer: Caels & Partners

Categorie specifieke elementen in staal

Op het hoogste punt van de Hoge Mouw, een paraboolduin in Kasterlee, waarvan het natuurlijke verloop door menselijke erosie werd afgetopt, bouwde het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh een nieuwe sculptuur: "A Giant Sculpture". Het monumentaal stalen hoofd is opgebouwd als een koepel, die uit 2,115 aan elkaar gelaste, 6 mm dikke metalen driehoeken bestaat. Op enkele plekken zijn er stukken uitgespaard en aan één zijde is het mogelijk om de holle ruimte van de sculptuur te betreden. Het enorme kunstwerk meet 6 m x 5 m x 3 m en weegt zo’n 2 ton.

Opdrachtgever: Provincie Antwerpen
Architect: Gijs Van Vaerenbergh
Studiebureau: Ney & Partners
Aannemer: Arel

Categorie industriële gebouwen

De winnaar in de categorie "Industriële gebouwen" staat op de campus Arenberg III in Heverlee, tussen de site van IMEC en het gebouw Computerwetenschappen van de KU Leuven. IMEC en de KU Leuven sloegen de handen in elkaar en investeerden samen in de bouw van een gezamenlijk parkeercomplex met een capaciteit van 740 plaatsen. Het tot de essentie gereduceerde parkeergebouw is een open stalen structuur die de dialoog met de omgeving aangaat. De hellingbanen dragen over drie traveeën (22.50 m) tussen de horizontale vlakken die de verbinding maken met de parkeerniveaus. De overspanning van de hellingbanen wordt gerealiseerd met HE 800 B-profielen die tegelijk de gevelafwerking zijn van zowel de hellingbanen als de kopse zijden van het gebouw.

Opdrachtgever: IMEC  / KU Leuven
Architect: Stéphane Beel Architects
Studiebureau: Sweco Belgium NV
Aannemer: Cordeel

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....