Nieuwe duurzame woonwijk nabij Vaartkom in Leuven

minckelers site leuven lgv1
minckelers site leuven lgv2
minckelers site leuven lgv3

Tussen de Vaartkom en het Leuvense stadscentrum, komt er binnenkort een groene, bijna-energieneutrale woonwijk. Het woonproject met de naam "Nieuw Leuven", komt op de Minckelerssite. Op de plaats van de publieke Minckelersparking komt er een mix van 157 nieuwe appartementen en 34 huizen. Het project zal nog steeds een publieke parking bevatten, met de oude benaming Minckelersparking, maar die zal zich volledig ondergronds bevinden. Het aantal publieke plaatsen daalt van 800 naar 400. Met de nieuwe wijk zet projectontwikkelaar LGV een nieuwe stap in de opwaardering van de Leuvense Vaartkom waar oude vervallen industriële gebouwen de voorbije jaren stelselmatig plaats ruimden voor moderne woonprojecten, met meer groen en aandacht voor wandelaars en fietsers.

Inzetten op ontharding en vergroening

Op de plaats waar nu nog 1.3 ha beton en asfalt liggen komen groene ontmoetingsplaatsen, een daktuin van 850 m² en speelpleintjes voor de jongsten. Er komen 34 huizen met elk een eigen tuin. Deze tuinen zullen grenzen aan die van de bestaande huizen in de Strijdersstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat en gescheiden worden door een nieuw kruiwagenpad waar ook de bestaande bewoners gebruik van kunnen maken. De wijk zal autoluw zijn en uitgebreide voorzieningen voor wandelaars en fietsers hebben.

Verdeeld over 6 gebouwen komen er ook nog 157 appartementen en studio’s. De gebouwen bestaan uit maximaal 5 bouwlagen. Het geheel wordt aangevuld met een handelszaak en een supermarkt. De huidige parkeertoren verdwijnt en de parkeerplaatsen gaan ondergronds.

Duurzame autoluwe woonwijk

De woningen op de site "Nieuw Leuven" worden gebouwd volgens de meest recente BEN-normen. Dat betekent dat de huizen en appartementen een E-peil lager dan 30 (en enkele zelfs lager dan 20) zullen hebben. Fossiele brandstoffen worden zoveel mogelijk geweerd en woningen zullen verwarmd en gekoeld worden door een geothermisch netwerk. In zo'n netwerk wordt grondwater opgepompt en vervolgens bijkomend verwarmd via een warmtepomp. Langs een lokaal buizennetwerk wordt de warmte dan verdeeld in de woningen.

De site zal maar liefst 1,300 zonnepanelen tellen en er komt in totaal 4,250 m² groen: speelruimtes voor kinderen, een gemeenschappelijke daktuin op de supermarkt en 175 nieuwe bomen. Doorheen de nieuwe wijk zal er ook een parkboulevard voor fietsers en wandelaars lopen die de Vaartkom met het centrum zal verbinden. Als alles goed gaat starten de werken in de loop van 2022.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....