Wat brengt 2021 voor eigenaars van zonnepanelen?

nieuwe tarief methodologie zonnepanelen injectievergoeding

Wie in de loop van 2021 zonnepanelen laat plaatsen zal niet langer kunnen genieten van het systeem van de zogenaamde terugdraaiende teller. Ook wie al eerder zonnepanelen installeerde en uit eigen beweging afstapt van het systeem van de terugdraaiende teller of wie een installatie van meer dan 15 jaar oud heeft, zal in 2021 niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller kunnen genieten. Hoe wordt de afname van stroom van deze gebruikers en de injectie van stroom op het net door deze gebruikers dan afgerekend in 2021?

Vergoeding voor geïnjecteerde stroom

Eigenaars van zonnepanelen die in 2021 niet langer genieten van het systeem van de terugdraaiende teller betalen niet langer op basis van hun netto-verbruik (effectief verbruik min wat je zelf aan energie op het net zet) maar wel op basis van hun effectief verbruik (dat uiteraard hoger ligt). Als compensatie moet je niet langer het prosumententarief betalen.

Stel dat je op jaarbasis 2500 kWh verbruikt en dat je zonnepanelen 2000 kWh aan energie produceren, waarvan je 1000 kWh zelf consumeert en 1000 kWh op het net zet. Onder het systeem van de terugdraaiende teller moest je dan voor je netto-verbruik van 500 kWh betalen en werd je een prosumententarief aangerekend voor de energie die je zelf op het net zette. Als je vanaf 2021 niet meer van het systeem van de terugdraaiende teller kan genieten, dan betaal je in dit voorbeeld voor de 1500 kWh effectief afgenomen energie en kan je van je leverancier een vergoeding krijgen voor de 1000 kWh die je terug op het net zet. Je hoeft ook niet langer het prosumententarief te betalen.

Een terugleveringscontract voor de stroom die je op het net zet

Om een vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die je zelf produceert met bijvoorbeeld zonnepanelen maar niet zelf verbruikt en dus op het net injecteert, moet je met een leverancier een terugleveringscontract afsluiten.  

Net zoals bij contracten voor het verbruik van energie, heb je de keuze tussen een terugleveringscontract met een vaste (prijs die je ontvangt per kWh geïnjecteerde stroom ligt vast voor de ganse contractperiode) of een variabele prijs (prijs die je ontvangt per kWh geïnjecteerde stroom varieert per maand of per kwartaal). Actuele vergoedingen op de Belgische markt situeren zich in de prijsvork 2 – 4 eurocent per geïnjecteerde kWh. Belangrijk om weten: je energieleverancier is niet verplicht om je iets te betalen voor de stroom die je zelf op het net injecteert. Je houdt bij de keuze van je energieleverancier dus best rekening met de vergoeding per geïnjecteerde kWh.

De regulator heeft ook de mogelijkheid voorzien voor terugleveringscontracten met dynamische prijzen waarbij de vergoeding van kwartier tot kwartier verandert maar op dit ogenblik is er nog geen leverancier die zo'n contract aanbiedt.

Of deze nieuwe afrekenmethode voor jou als eigenaar van zonnepanelen voordeliger uitvalt, hangt natuurlijk af van de mate waarin je je eigen opgewekte energie zelf verbruikt. Verbruik je al je eigen opgewekte energie dan zal de nieuwe afrekenmethode voordeliger uitvallen. Gebruik je amper iets van de energie die je zelf opwekt dan zal de nieuwe afrekenmethode nadeliger uitvallen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....