Nieuwe sloop-en heropbouw steunmaatregelen in een notendop

sloop heropbouw premie btw 6

Sloop-en heropbouwprojecten zijn projecten waarbij één omgevingsvergunning de sloop en heropbouw van een gebouw omvat. Sinds begin 2021 is de regeling met betrekking tot financiële steun voor sloop-en heropbouwprojecten aangepast. Van welke financiële steun je kan genieten, hangt o.a. af van de indiendatum van de aanvraag van je omgevingsvergunning. Voor de duidelijkheid geven we de 3 verschillende steunmaatregelen voor sloop-en heropbouwprojecten aan die momenteel actief zijn:

  • FED6-32: deze afkorting staat voor de federale steunmaatregel waarbij je sinds 2007 in één van de 32 centrumsteden onder bepaalde voorwaarden kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop-en heropbouwprojecten (de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik; op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek; Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen).
  • FED6-2021: deze afkorting staat voor de federale steunmaatregel waarbij je sinds 2021 onder bepaalde sociale voorwaarden (maximale bewoonbare oppervlakte, hoofdzakelijk voor privégebruik,…) kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop-en heropbouwprojecten.
  • VLA18: deze afkorting staat voor de Vlaamse premie die je sinds 2018 kan aanvragen voor je sloop-en heropbouwproject.

Indiendatum aanvraag omgevingsvergunning tot en met 31/12/2020

Voor sloop-en heropbouwprojecten waarvan de vergunningsaanvraag voor 1 januari 2021 ingediend werd, kan je  gebruik maken van de Vlaamse sloop-en heropbouwpremie VLA18 die 7,500 euro bedraagt. Je moet die premie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) uiterlijk 3 maanden na het indienen van de aanvraag van je omgevingsvergunning. Je wacht dus beter niet tot je aanvraag goedgekeurd is, want anders riskeer je te laat te zijn met je premie-aanvraag. Deze Vlaamse premie VLA18 is enkel cumuleerbaar met de nieuwe federale 6% btw regelgeving FED6-2021, uiteraard enkel op voorwaarde dat je aan alle gekoppelde voorwaarden voldoet. Concreet betekent dat bijvoorbeeld, dat je voor de facturen van de sloop-en heropbouwwerken waarvan de btw opeisbaar is in 2021, kan genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%.

Indiendatum aanvraag omgevingsvergunning vanaf 01/01/2021

Voor projecten waarvan de vergunningsaanvraag ingediend is vanaf 1 januari 2021 is het niet langer mogelijk om de Vlaamse premie VLA18 te combineren met de federale steunmaatregelen FED6-2021. Bij de aanvraag van de Vlaamse premie zal je vanaf 2021 een verklaring op eer moeten voegen om te bevestigen dat je op basis van de federale btw-wetgeving voor je sloop-en heropbouwproject niet in aanmerking kan komen voor het verlaagde 6% btw-tarief bij sloop en heropbouw en geen aanvraag daartoe ingediend hebt of zal indienen.

Daartegenover staat dat het bedrag van de Vlaamse sloop-en heropbouwpremie vanaf 2021 stijgt van 7,500 naar 10,000 euro. Een andere positieve aanpassing aan de Vlaamse sloop-en heropbouwpremie is dat je vanaf 2021 tot 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning tijd hebt om de premie aan te vragen. De kans dat je te laat bent voor het aanvragen van de Vlaamse sloop-en heropbouwpremie is dus een stuk kleiner dan voorheen.

Als bouwheer zal je dus goed moeten uitkijken welke van de 3 steunmaatregelen je aanvraagt vanaf 2021 voor je sloop-en heropbouwproject. De federale btw kortingen zullen nagenoeg altijd het grootste financiële voordeel opleveren maar stel dat je niet in één van de 32 centrumsteden woont en je voldoet bijvoorbeeld niet aan de maximale bewoonbare oppervlakte voorwaarde van 200 m² van de FED6-2021 maatregel, dan kan je toch nog gebruik maken van de Vlaamse sloop-en heropbouwpremie.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....