Herontwikkeling Panquin-site in Tervuren

panquin site tervuren 2
panquin site tervuren

Onlangs werd de bouwvergunning voor de grootschalige herontwikkeling van de Panquin-site in Tervuren goedgekeurd. Deze strategische site tussen het Warandepark en het centrum van Tervuren krijgt een volledig nieuwe toekomst, met respect voor de historische waarde. Projectontwikkelaar ION zal de site in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV volledig restaureren.

De werken op het 3.7 hectare grote voormalig militair domein starten in het voorjaar van 2021. Het project zal verschillende functies combineren.

Duurzame en kwaliteitsvolle residenties

Er komen 4 appartementsgebouwen goed voor 107 wooneenheden. Eén van de vier appartementsgebouwen, met ongeveer één derde van de wooneenheden is voorbehouden voor betaalbaar wonen voor inwoners vanTervuren.

De uitstraling en de kwaliteit van de gebouwen zal in lijn liggen met de uitzonderlijke ligging van het project. De residentiële gebouwen werden ontworpen door een consortium van drie architectenbureaus: het internationaal gerenommeerd bureau C+S (gebaseerd in Tréviso en Londen), A33 Architecten uit Leuven en DE Architecten uit Tervuren.

Opvallend is de enorme hoeveelheid groen in het project: een parkzone met een oppervlakte van zo’n 10,000 m². Dat is meer dan een kwart van de oppervlakte van de site. Het onderhoud komt in handen van de gemeente Tervuren en Natuur&Bos.

Horeca in een erfgoedkader

In de oude Orangerie en het Hoefijzercomplex van de site komt er een 4-sterren boetiekhotel van Martin’s Hotels. Naast de 108 kamers, voorziet het hotel ook polyvalente ruimtes, een aantal vergaderzalen, een lobby, een wellness, een bar en een restaurant met ruim terras,  in totaal goed voor ongeveer 9,500 m². Het hotel beschikt ook over een ondergrondse parking.

Daarnaast is er 1,000 m² ruimte voor diensten en een publieke randparking met 80 staanplaatsen voorzien.

Duurzaamheid

Het project zet sterk in op duurzaamheid. Er komt bijvoorbeeld een geothermisch warmtenet, dat het hotel en de appartementen zal verwarmen in de winter, maar ook voor koeling kan zorgen in de zomer. Op die manier zal de site zo goed als geen fossiele brandstoffen gebruiken. Door de plaatsing van zonnepanelen op een aantal daken, wordt de elektriciteitsproductie vergroend.

De eerste bewoners van de vernieuwde Panquin-site kunnen in 2023 hun intrek nemen. Het hotel plant ongeveer gelijktijdig zijn deuren te openen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....