Welke bouwmaterialen worden duurder?

welke bouwmaterialen worden duurder

Om diverse redenen zullen een aantal bouwmaterialen in de nabije toekomst duurder worden terwijl anderen al in prijs gestegen zijn. Een eerste oorzaak ligt in het duurdere transport per binnenschip over de Rijn. Door de droge zomer is het waterpeil van de Rijn laag waardoor schepen minder vol geladen kunnen worden. Dat geldt vooral voor ingevoerde bouwgranulaten die voor betonproductie worden gebruikt en voor Duitse kleisoorten die gebruikt worden voor zeer exclusieve bakstenen. Dat betekent echter niet dat het merendeel van de bakstenen duurder geworden is: de meeste bakstenen verkocht op de Belgische markt worden met lokale kleisoorten gemaakt (Boom, Yperiaanse klei,  Limburg, Kempen).

Duurdere isolatie

Enkele jaren geleden steeg de prijs van pur (polyurethaan) en pir (polyisocyanuraat) plots door een probleem in de toelevering van één van de basisgrondstoffen namelijk MDI.

Volgens de Belgische leveranciers van pur en pir isolatie is het binnenkort weer zo ver. Door een plotse prijsstijging van MDI, zullen de leveranciers in september of ten laatste in oktober de prijs van pur en pir isolatie met 10 à 12% moeten verhogen. De prijs van MDI maakt namelijk 70% uit van de kostprijs van de isolatiematerialen. Als de prijs van MDI daarna nog verder stijgt, dan zijn verder prijsstijgingen voor isolatiemateriaal niet uit te sluiten.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....