Vlaanderen rondt de kaap van 1000 sloop-en heropbouwpremies

sloop heropbouw premie

Om het woningbestand in Vlaanderen duurzaam te maken, zal er vooral gerekend moeten worden op de renovatie van bestaande woningen. Tegen 2050 zou elke  woning in Vlaanderen een energielabel A moeten halen. Gemiddeld heeft een eengezinswoning nu nog maar een energielabel E. Soms is een huis er zo slecht aan toe dat renoveren duurder is dan afbraak gevolgd door nieuwbouw. Vlaanderen kent alvast een stijgende trend als het gaat om nieuwe wooneenheden die opgericht worden na sloop van een bestaand gebouw. Van 2193 aangiftes in 2013 naar 4338 in 2019: meer dan een verdubbeling op 6 jaar tijd.

In 13 Vlaamse gemeenten (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas)  kan je in het geval van een sloop gevolgd door nieuwbouw aanspraak maken op een verlaagd btw tarief van 6%. Staat je woning niet in één van deze gemeenten dan kan je in Vlaanderen voor omgevingsvergunningen ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2020 een sloop-en heropbouwpremie aanvragen. De premie bedraagt 7,500 euro.

Sinds de start van de sloop- en herbouwpremie betaalde Vlaanderen al 1,000 premies uit via het Vlaams Energieagentschap (VEA). Je moet de premie aanvragen binnen de 3 maanden na de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. Je hoeft dus niet te wachten op de ontvangst van de sloop-en heropbouwvergunning. De premie loopt nog tot eind 2020, dus als je in aanmerking komt voor de premie, wacht je best niet te lang met het indienen van de aanvraag van je omgevingsvergunning.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....