Enkele weken geleden besliste de Nationale Veiligheidsraad om alle niet-essentiële verplaatsingen te verbieden. Hierdoor kwamen de verhuur en de verkoop van vastgoed nagenoeg volledig tot stilstand. Intussen kondigde de Nationale Veiligheidsraad de heropstart van de huur- en koopmarkt aan. Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele stelde samen met de Verenigde Eigenaars, het CIB, het Huurdersplatform en FedNot een draaiboek op dat ervoor moet zorgen dat de heropstart zo vlot mogelijk verloopt.

Vanaf 11 mei opstart van professionals uit de vastgoedsector

In een eerste fase, vanaf 11 mei, mogen de professionele spelers uit de immosector weer aan de slag. Naast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals mondmaskers en social distance, zijn er nog heel wat praktische aspecten waarmee ze rekening moeten houden. Voor de plaatsbezoeken voorziet het draaiboek ook enkele richtlijnen: de ruimten worden voldoende verlucht voor en tijdens het plaatsbezoek, het plaatsbezoek wordt beperkt tot maximaal 2 personen en eventueel de vastgoedmakelaar en het dragen van een mondmasker is verplicht.

In de kantoren van professionele verhuurders, vastgoedmakelaars en sociale verhuurders gelden er bijkomende maatregelen: de kantoren werken enkel op afspraak, er mag maximaal 1 bezoeker per 10m2 aanwezig zijn, er moet ontsmettingsgel beschikbaar zijn, een plexischerm moet nauwer contact dan 1.5m veilig maken, de ondertekening van huurcontracten gebeurt het liefst digitaal en sleutels worden ontsmet vooraleer ze worden overhandigd.

Private verhuur en verkoop opnieuw vanaf 18 mei

Vanaf 18 mei mogen ook particulieren opnieuw woningen en appartementen verkopen en te huur aanbieden zonder tussenkomst van een immokantoor. Dat is niet onbelangrijk want bijvoorbeeld de private huurmarkt is goed voor 60% van de totale huurmarkt. Ook voor deze activiteiten dient het draaiboek dat uitgewerkt werd voor de professionals uit de vastgoedsector, gevolgd te worden. Dat betekent dus dat je in het contact met en bij het rondleiden van kandidaat-huurders of kandidaat-kopers volgende maatregelen moet nemen:  1.5 meter afstand houden, mondmaskers dragen, alcoholgel gebruiken, eigen balpennen gebruiken, sleutels ontsmetten, kamers verluchten,…