In 2023 wordt hét symbool van Leuven onder handen genomen: het prachtige historisch stadhuis wordt dan gerestaureerd en krijgt ook nieuwe functies. De stad schreef enige tijd terug in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep uit en die werd gewonnen door het ontwerpteam aNNo architecten en FELT architecture & design in samenwerking met endeavour , 88888 en Atelier Arne Deruyter.

Dankzij de restauratie krijgt het stadhuis opnieuw en op duurzame wijze zijn volledige publieke functie terug. Er zullen opnieuw huwelijken, recepties en officiële ontvangsten plaatsvinden en de gemeenteraad zal opnieuw in de Gotische zaal vergaderen.

Het huidige politiekantoor op de Grote Markt wordt herbestemd. Op de benedenverdieping komt er een grote onthaalruimte waar alle bezoekers meteen het DNA van de stad zullen opsnuiven: historisch en hedendaags. Boven op het huidige politiekantoor komt er een nieuw volume met extra belevingsruimtes. Op die bovenste verdieping komt er ook een balkon met uitzicht op de Grote Markt en de recent gerestaureerde Sint-Pieterskerk. De achthoekige vorm is een verwijzing naar de hoektorens van het stadhuis , de vrijstaande toren van het Tafelrond en het koor van de Sint-Pieterskerk. Door de keuze van kleur en textuur, sluit het hedendaagse volume van de optopping mooi aan bij de historische setting van de Leuvense Grote Markt. Door het nieuwe volume voldoende laag te houden, zal het historische stadhuis ook vanuit de Muntstraat goed zichtbaar blijven.

De werken gaan van start in 2023. Het historische stadhuis zal dan een viertal jaar de deuren sluiten. Toeristen kunnen in die periode terecht aan een pop-uponthaal. Voor de plechtigheden en vergaderingen is de stad op zoek naar een andere locatie.

Je zal de werken live kunnen volgen vanop een tijdelijke toren op de Grote Markt of bij je thuis op de computer.