Coronacrisis keldert vastgoedverkopen maar hoopvolle tekenen

corona vastgoed verkoop

In de eerste maanden van 2020 daalde het aantal vastgoedtransacties zoals opgetekend door de notarissen in België in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Gezien de impact van de coronacrisis waren er duidelijk twee fases, voor en na de verscherpte coronamaatregelen die ingingen op 18 maart.

In de periode van 1 januari tot en met 17 maart was er een lichte daling van het aantal transacties met 0.4% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In Vlaanderen was de daling met -3.3% een stuk forser. Over de periode 1 januari tot en met 29 maart 2020 daalde -in vergelijking met dezelfde periode in 2019- het aantal transacties met 7.9% op nationaal niveau en met 10.0% in Vlaanderen.

Wanneer ingezoomd wordt op de eerste weken van de quasi-lockdown dan is de impact nog duidelijker: in de week van 16 maart 2020 waren er, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, 27.1% minder transacties in België; in de week van 23 maart bedroeg de daling t.o.v. 2019 maar liefst 39.3%. Zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, is de kans groot dat de daling in vergelijking met vorig jaar blijft aanhouden.

Hoopvolle signalen

Toch is het niet allemaal kommer en kwel in de vastgoedsector. Eén van de grootste Antwerpse vastgoedontwikkelaars, Vooruitzicht, laat weten dat de online verkoop van nieuwbouw boomt. Projectontwikkelaars zijn natuurlijk een categorie apart, want zij zijn het al langer gewoon om op plan te verkopen. Voor hen is het dan ook makkelijker om virtueel met potentiële kopers af te spreken en plannen en renderbeelden te bespreken. Wat hen opvalt is dat de beslissingen veel sneller binnenkomen, vermoedelijk omdat veel mensen toch "in hun kot" moeten blijven en dus meer tijd hebben voor de weinige dingen die ze nog wel mogen doen. Aangezien verkoopsovereenkomsten digitaal kunnen worden ondertekend, is het verkoopproces nu ook grotendeels gedigitaliseerd.

Een gelijkaardig verhaal valt te horen bij vastgoedmakelaars. Zij mogen door de coronamaatregelen wel niet meer op pad voor huisbezoeken maar alle Belgen die thuis zitten, spenderen massaal meer tijd online en doen dat ook om hun zoektocht naar vastgoed nieuw leven in te blazen. Vastgoedmakelaars zien de bezoekersaantallen van hun website stijgen en de wachtlijsten voor bezoeken aan panden groeien gestaag.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....