Maatregelen coronavirus verlengd en verduidelijkt

covid 19 secteur construction

Je vernam ongetwijfeld al dat de maatregelen m.b.t. het coronavirus verlengd zijn tot en met 19 april. De federale overheid liet ook al verstaan dat een verdere verlenging tot en met 3 mei mogelijk is. De maatregelen blijven voorlopig dezelfde. Dat betekent dat je als burger enkel essentiële verplaatsingen mag maken (naar het werk gaan, naar de apotheker of dokter gaan, naar de post gaan, etenswaren aankopen, tanken, ... ).  Bedrijven moeten waar mogelijk hun activiteiten organiseren in de vorm van telewerk.

Voor heel wat bouwprofessionals is een (volledige) omschakeling naar telewerk natuurlijk geen optie. Bedrijven die hun werkzaamheden niet in telewerk kunnen organiseren, kunnen verder werken als ze de regels van de sociale afstand (een zogenaamde veilige afstand van 1.5 m) nauwgezet volgen. Dat moet niet alleen op de werkplaats/werf kunnen maar ook voor het door de werkgever georganiseerd transport naar de werkplek. Als een bedrijf niet strikt de regels van sociale afstand kan naleven dan moet het verplicht sluiten.

Uit de enquête die we onlangs lanceerden via onze nieuwsbrief valt af te leiden dat ook de bouw sterk te lijden heeft onder de coronacrisis. Bijna 60% van de bouwprofessionals is op thuiswerk overgeschakeld. In de groep van architecten loopt dat percentage bijna op tot 90%.

Bijna 80% van de bouwprofessionals ziet (bijna) al zijn werven stilvallen. Slecht 22% van de bouwfabrikanten zegt geen hinder te ondervinden, terwijl een kwart van de bouwproducenten nagenoeg volledig tot stilstand kwam. De rest was genoodzaakt om gedeeltelijk de productie terug te schroeven.

Omwille van de vele specifieke vragen die ze ontving heeft de overheid ook nog een aantal zaken verduidelijkt, ook voor de bouw en aanverwante sectoren. Een overzicht:

Is de verkoop en levering aan professionelen toegelaten?
Ja, groothandelszaken mogen openblijven voor professionelen, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Verkoop in de winkel of op afstand, levering en afhaling in de winkel voor professionals zijn toegestaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Mogen mobiele commerciële vertegenwoordigers zich blijven verplaatsen en werken aangezien werken op afstand in hun geval niet doenbaar is?
Nee, commerciële vertegenwoordigers mogen hun activiteiten niet voortzetten.

Wat met een bedrijf dat werknemers uit verschillende landen van de Europese Unie tewerkstelt?

De grenzen worden gesloten voor alle verkeer dat niet strikt noodzakelijk is. Dat betekent dus dat in het buitenland gevestigde werknemers enkel de Belgische grenzen nog kunnen oversteken voor zover zij worden tewerkgesteld in de cruciale sectoren en essentiële diensten. Voor de andere sectoren geldt dat de buitenlandse werknemers verplicht moeten telewerken. Indien dat niet mogelijk is, wordt de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst geschorst wegens overmacht.

Mogen bedrijven verdergaan met het organiseren van transport per bus voor hun werknemers?
Ja, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Mogen herstellingsdiensten hun activiteiten voortzetten?
Dringende herstelling/interventie aan huis kan op verzoek van de consument of het bedrijf, op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Zijn bouwactiviteiten toegelaten?
Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Dit geldt ook voor werken binnenshuis in niet-bewoonde gebouwen en woningen. Voor herstellingen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (loodgieter, herstellingen).

Mogen handelaars in bouwmaterialen hun klanten blijven bevoorraden?
Ja, maar enkel voor professioneel gebruik en met respect voor de regel van 1 klant per 10 m². Voor particulieren kunnen e-commerce handelaars aangewend worden.

Mag een verzekeringsexpert zich ter plaatse begeven?
Enkel om dringende schadevaststellingen te doen en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Mogen advocaten, notarissen en deurwaarders klanten blijven ontvangen, met name voor het tekenen van akten?
Ja, als het noodzakelijk is, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Waar mogelijk moet telewerk en elektronische communicatie toegepast worden.

Mag men van de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken (diensten kadaster) nog een controle doen in en rond een woning in functie van een verkoop?
Neen. Een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkopen mogen momenteel niet worden georganiseerd.

Kunnen wegenwerken en nutsvoorzieningen in het algemeen nog doorgaan?
Ja, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Dringende herstellings- en onderhoudswerken

Dringende herstellings- en onderhoudswerken voor veiligheid, hygiëne en ICT-infrastructuur mogen altijd doorgaan.

Alle andere dagelijkse activiteiten, zoals nieuwe installaties, vallen onder de algemene verplichtingen zoals het behoud van de sociale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

 

Mogen zelfstandige of in vennootschap georganiseerde ramenwassers hun werk voortzetten en tegemoetkomen aan de vragen van bedrijven die een beroep op hen doen?

Ja, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Wat met schouwvegers?
Zij mogen hun activiteiten blijven uitoefenen, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.


Kunnen activiteiten met betrekking tot de woningmarkt (zoals huisbezoeken door immomakelaars,

de controle van de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken, …) nog plaatsvinden?

Neen. Een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkoopsprocedures mogen momenteel niet worden georganiseerd.

 

Wat met technische controles van installaties? Idem voor onderhoudsnazichten.

Een keuring is van belang in het kader van de algemene veiligheid en moeten dus blijven doorgaan mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Mogen verhuizen met of zonder verhuisfirma’s toegelaten worden?

Ja, een dringende verhuis is toegelaten, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Het wordt aangeraden om niet-noodzakelijke verhuizen uit te stellen.

 

Mag goederentransport doorgaan?

Internationaal goederenvervoer is toegelaten.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....