De evolutie van de vastgoedprijzen in de Vlaamse provinciehoofdsteden

gemiddeldeprijswoonhuizen
gemiddeldeprijsappartementen

De Federatie van het Notariaat, kortweg Fednot, is uniek geplaatst om de prijzen van het vastgoed op te volgen. Wanneer een woning of appartement van eigenaar verandert, gebeurt dat immers altijd via een notaris. Meestal al voor de onderhandse koopovereenkomst en later zeker voor de notariële akte.

Fednot analyseert de vastgoedtransacties op nationaal, regionaal maar ook op het niveau van de provinciehoofdsteden. Uit die laatste analyse blijkt dat in 2019 wonen weer een stuk duurder geworden is in de Vlaamse provinciehoofdsteden. In die analyse worden alle deelgemeenten betrokken van de provinciehoofdsteden. Ook op deelgemeenteniveau wordt er geanalyseerd op voorwaarde dat er voldoende verkopen beschikbaar zijn om een betrouwbaar beeld te kunnen schetsen.

Over alle Vlaamse provinciehoofdsteden samen was er een gemiddelde prijsstijging van de prijs van woonhuizen van 6%, ten opzichte van een prijsstijging van 3.6% in gans Vlaanderen. Voor appartementen werd er in 2019 t.o.v. 2018 een prijsstijging van 3.5% opgetekend (ten opzichte van een prijsstijging van 3.8% in gans Vlaanderen).

Leuven en Gent het duurst

Leuven was in 2019 de duurste gemeente als het op woonhuizen aankomt. In 2019 betaalde je gemiddeld 370,236 euro voor een woning in Leuven. Dat is bijna 100,000 euro duurder dan de "goedkoopste" leerling van de klas, namelijk Hasselt, waar je gemiddeld 275,079 euro betaalde voor een woonhuis in 2019.

Op het gebied van appartementen bleef Gent ook in 2019 de duurste provinciehoofdstad. Je betaalde er gemiddeld 270,781 euro voor een appartement. Dat is bijna 60,000 euro meer dan in Antwerpen waar de gemiddelde prijs van appartementen in 2019 het laagst was van alle Vlaamse provinciehoofdsteden.

De grootste prijsstijging voor appartementen vond plaats in Gent waar de appartementen jaar op jaar (2019 naar 2018) 5.5% duurder werden. Wat de evolutie van de gemiddelde prijs van woonhuizen betreft, kende Antwerpen in 2019 de grootste procentuele stijging met 7.8%.

Grote verschillen tussen de deelgemeentes

De gemiddelde cijfers voor de provinciehoofdsteden verbergen sterke verschillen tussen de deelgemeentes.

In Antwerpen in de zone het Kiel, de Tentoonstellingswijk en het Nachtegalenpark stegen de prijzen van woonhuizen in 2019 met maar liefst 37% en dat is ruim boven de gemiddelde prijsstijging van woonhuizen over de volledige stad Antwerpen van 7.8%. Ook in Berchem stegen de prijzen van woonhuizen bovengemiddeld met 14.2%. Eveneens in Berchem steeg de gemiddelde prijs van appartementen met 12.5% wat ook een stuk boven de gemiddelde prijsstijging van appartementen voor de volledige stad Antwerpen was (1.6%).

In Gent kenden de deelgemeenten Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Drongen en Gentbrugge een bovengemiddelde stijging van de prijzen van woonhuizen in 2019. Met stijgingen variërend van 12 tot 26% lagen ze duidelijk beter in de markt dan de andere Gentse deelgemeenten. De vlotte bereikbaarheid, de nabijheid van het centrum maar ook het nog relatief rustige en groene karakter van deze deelgemeenten zijn daar waarschijnlijk niet vreemd aan.

In Leuven valt dan weer de bovengemiddelde prijsstijging van woonhuizen in Wijgmaal op. De gemiddelde prijs van woonhuizen klom er in 2019 met maar liefst 27.6%!

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....