Cohousing Bijgaardehof in Gent is het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen: 59 gezinnen en een wijkgezondheidscentrum krijgen een nieuwe stek vlak bij station Dampoort. Om alle ruimtes te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer, wordt op dit moment een Boorgaten Energie Opslag of BEO-veld geïnstalleerd: 52 boringen tot 148 meter diep om energie uit de bodem te halen. Doorheen dat net van buizen stroomt water. In de zomer zal het koudere water zorgen voor verkoeling, in de winter zal een warmtepomp per gebouw ervoor zorgen dat het nieuwbouwproject comfortabel verwarmd wordt. Tussen de gebouwen onderling zal er een optimale energie-uitwisseling zijn.

BEO-velden worden vandaag steeds meer gebruikt bij grote nieuwbouw- of renovatieprojecten, denk maar aan het Gentse Wintercircus. De Stad Gent moedigt de installatie van dit systeem aan omdat het bijzonder efficiënt en duurzaam is. Voor de realisatie van het BEO-veld in cohousing Bijgaardehof trekt de Stad een subsidie van 100.000 euro uit, de helft van de kost.

Het ontwerp

Het ontwerp, dat tot stand kwam door intensieve samenwerking tussen de toekomstige bewoners, sogent en het ontwerpteam BOGDAN & VAN BROECK, NEY & Partners, LAND landschapsarchitecten en VK Engineering, van de nieuwe woonontwikkeling vertrekt vanuit het behoud van het industrieel-historische karakter van de voormalige fabriek. De bestaande bakstenen buitenmuren blijven behouden als herinnering aan het industriële verleden. Binnenin wordt er een unieke woon- en werkplek gecreëerd rond een centrale binnentuin die ook enkele bestaande vakwerken en sheddaken incorporeert.

Rond de centrale binnentuin worden drie nieuwe gebouwen ingepast. In het westelijke gedeelte komen de 25 gezinnen van cohousinggroep Wijgaard, bovenop de gezamenlijke parking en het wijkgezondheidscentrum Kapellenberg. Het zuidelijke volume is voorbehouden voor de vijftien gezinnen van cohousinggroep De Spore. In het oosten wonen binnenkort de negentien gezinnen van cohousinggroep Biotope.

Alle woningen op de site zijn BEN-woningen, bijna energieneutraal dus. Daarnaast is er door de bewoners bewust gekozen om geen gas te voorzien op de site en het regenwater maximaal te hergebruiken. De bewoners hebben zich ook geëngageerd om een minimaal aantal wagens te gebruiken en te investeren in enkele deelwagens. Dat alles kadert binnen een duurzaam en sociaal geëngageerde manier van wonen, gericht op de toekomst.