Het nieuwe AREI komt eraan!

nieuwe AREI Boek 1 2 3

Het AREI of Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties bevat de voornaamste algemene wettelijke voorschriften waaraan Belgisch elektrisch materieel en elektrische installaties moeten voldoen. Het is van toepassing op de elektrische installaties die na 1 oktober 1981 in werking werden gesteld.

Het AREI dat in de jaren 80 van vorige eeuw vorm kreeg was echter aan een hervorming toe. Eén van de voornaamste bezwaren van het actuele AREI is dat de structuur van het reglement de leesbaarheid niet bevordert. Dat heeft te maken met het brede toepassingsgebied van het AREI dat alle types elektrische installaties dekt maar ook met het feit dat het huidige AREI gestructureerd is per type van probleem en niet per soort installatie. Om de wetgeving in verband met een bepaald type installatie aan te passen, raak je dus aan de regels van heel wat metiers en dan is het moeilijk om een consensus te bereiken. Ook is het actuele AREI op een totaal andere manier gestructureerd dan de overeenstemmende Europese normen, wat een aanpassing van de nationale wetgeving aan nieuwe Europese regels bemoeilijkt.

Om die redenen werd onlangs een Koninklijk Besluit goedgekeurd dat het AREI gaat herstructureren en vervangen door 3 boeken. Het KB werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 28 oktober 2019 en introduceert 3 boeken:

  • Boek 1: dit boek betreft de elektrische installaties op laagspanning en op zeer lage spanning,
  • Boek 2: dit boek handelt over de elektrische installaties op hoogspanning,
  • Boek 3: dit boek betreft de installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie.

De drie Boeken zijn van kracht vanaf 1 juni 2020. Vanaf die datum zullen controles van een elektrische installatie door een erkend organisme volgens de voorschriften van één van de drie Boeken uitgevoerd worden.

Het nieuwe AREI zal vanaf dan ook van toepassing zijn op zowel de nieuwe als de bestaande elektrische installaties. Het deel 8 van elk boek betreft de bestaande installaties waarop het nieuwe AREI van toepassing is en bevat de afwijkende voorschriften die van toepassing zijn voor die bestaande installaties.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....