Glazen gevel die energie opwekt wint Innovatie Award

stroom raam physee

Het is intussen al zes jaar geleden dat we bij Bativox berichtten over een groep Delftse studenten die in Londen tijdens een CleanTech Challenge hun businessplan voor een powerwindow of stroomraam voorstelden. De technologie werd verder ontwikkeld in de start-up PHYSEE die intussen uitgegroeid is tot een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. PHYSEE won onlangs in Amsterdam ook de KVK Innovatie Award.

Hoe werkt een stroomraam?

Het gepatenteerde stroomraam van PHYSEE gebruikt de zonnestralen die langs ramen onze gebouwen binnenkomen om energie op te wekken. Bij het stroomraam van PHYSEE zitten de zonnecellen niet in het glas van het raam maar in het kader. Zonder bijkomende maatregelen zou er maar weinig zonlicht tot bij de zonnecellen raken en daarom wordt het glas van het stroomraam voorzien van een speciale coating die licht uit het infrarode deel van het spectrum opvangt om het daarna uit te zenden naar de zonnecellen in het raamkozijn. Dat principe heet luminescentie en zag je ongetwijfeld al aan het werk bij de glow-in-the dark stickers in kinderkamers. Door op deze manier zonnecellen in het raamkozijn te integreren, kan de techniek toegepast worden bij zowel dubbel als drievoudig glas zonder de transparantie van het raam te wijzigen.

De toepassing is vooral geschikt voor kantoorruimtes: overdag is er volop zonlicht dat in energie omgezet kan worden en meteen door de kantoorbewoners gebruikt kan worden terwijl 's nachts de energienood in zo'n kantoor net een stuk lager ligt. Het grote voordeel ten opzichte van klassieke zonnepanelen is dat je de ganse gevel als energiebron kan gebruiken en de esthetisch impact op het gebouw is onbestaand.

Meer dan alleen maar energieproductie

Als je dan toch draadjes hebt lopen naar die raamkozijnen, redeneerden de bedenkers van het stroomvenster, dan kan je het raamkozijn al evengoed uitrusten met sensoren voor binnen-en buitenlichtsterkte, luchtkwaliteit, temperatuur,…. Al die informatie wordt via een netwerk gestuurd naar de EESYbox of naar het lokale gebouwbeheersysteem en kan gebruikt worden om toepassingen van derde partijen aan te sturen (bijvoorbeeld binnenzonweringen) of om analyses uit te voeren op de verzamelde gegevens. Zo'n globale aanpak zorgt voor nog meer energiebesparingen en voor een optimale gebruikerservaring.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....