Bedrijven uit de bouwsector winnen Leeuw van de Export

exportleeuwvlaanderen

Dat Vlaamse bedrijven uit de bouwsector niet enkel actief zijn op de lokale markt, bewijst hun uitgebreide aanwezigheid onder de deelnemers aan de 18de editie van de Leeuw van de Export. Tijdens deze jaarlijkse uitreiking beloont Flanders Investment & Trade Vlaamse bedrijven die uitzonderlijke exportresultaten neerzetten. Dit jaar waren er meer dan 50 deelnemers. Op 18 september 2019 werden de laureaten bekendgemaakt.

Luminex wint in de categorie " bedrijven met max. 49 medewerkers"

In de categorie "maximaal 49 werknemers" ging het Limburgse Luminex Network Intelligence met de prijs aan de haal. Het bedrijf uit Genk ontstond in 2002 en ontwikkelde een innovatieve netwerkoplossing om de aansturing van licht, geluid en video makkelijker te beheren. Het bedrijf is vooral actief in de entertainmentindustrie. In die sector is alles intussen ook gedigitaliseerd maar geluidspanelen, lichtpanelen,… hebben allemaal eigen protocollen. Luminex brengt met zijn apparatuur al die standaarden en protocollen samen zodat alle info probleemloos via een netwerk en volledig synchroon van regie naar podium gestuurd kan worden. Van festivals als Tomorrowland over voetbalstadions tot concert- en theaterzalen: wereldwijd wordt het gebruiksvriendelijke Luminex-systeem gesmaakt in de professionele entertainmentindustrie.

Vandaag is Luminex actief in 45 exportmarkten. Die worden bediend door een wereldwijd dealernetwerk en eigen vertegenwoordigingen in Frankrijk, het VK, Canada en Japan. In 2018 realiseerden de 22 voltijdequivalenten een exportomzet van 4,796,529 euro of 92% van het totale omzetcijfer.

 

Sioen wint in de categorie "Bedrijven met 50 of meer medewerkers"

Sioen uit het West-Vlaamse Ardooie vervaardigt garens, vezels, weefsels, kleuroplossingen, gecoat technisch textiel en professionele beschermkledij. In 2018 haalden de 4,697 voltijdequivalenten van dit beursgenoteerde familiebedrijf 458,110,000 euro omzet uit export, goed voor 91% van het totaal.

Door hun specialisatie in technische textiel vind je hun stoffen terug in werkkledij van bouwvakkers, maar sinds enige tijd ook in textielarchitectuur. Het gaat hierbij om textielconstructies zoals in een kleine carportzonwering tot gigantische en technisch veeleisende spanconstructies zoals voor stadions. In de niche van textielarchitectuur is Sioen intussen één van de belangrijkste spelers in Europa.

Vorig jaar nog investeerde Sioen ook fors in geotextiel voor ondergrondse versteviging van dijken, wegen, spoorwegbeddingen. Het gaat om sterke weefsels die toegepast worden bij infrastructuurwerken om erosie tegen te gaan.

 

Onder de 6 genomineerden voor de eindzege, zaten trouwens nog twee exportgerichte nichespelers uit de bouwsector. De eerste is PolySto uit Lokeren. Dit bedrijf specialiseert zich sinds 1996 in hygiënische plinten en stootranden voor de voedings-, retail- en farmasector. Het betreft sectoren met specifieke reglementeringen die ook om specifieke oplossingen vragen.

Een andere genomineerde uit de bouwsector was Construx uit Hulste. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert bekistingssystemen en mallen voor beton. Al vanaf de start in 2003 investeerde Construx in nieuwe productietechnieken en uitvoeringsprocessen om de meest complexe betonwerken aan te kunnen, zowel op werven als in prefabbedrijven. Het bedrijf is actief in 40 landen en heeft eigen vestigingen in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant, maar ook in Nederland en Roemenië.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....