Einde van Vlaamse woonbonus - Daling registratierechten

afschaffing vlaamse woonbonus

De nieuwe Vlaamse regering is een feit en in het regeerakkoord staan een aantal belangrijke wijzigingen voor wie een woning wil kopen of bouwen en daarvoor een hypothecaire lening aangaat.

Einde van de Vlaamse woonbonus

De Vlaamse regering heeft beslist om de woonbonus niet langer toe te kennen aan kopers of (ver)bouwers van een woning. Wat is die woonbonus nu ook al weer? Het is een fiscaal voordeel voor wie in Vlaanderen een  hypothecaire lening aangaat voor het verwerven (bouwen, aankopen of renoveren) van een enige en eigen woning. Gespreid over de looptijd van de lening kan een koppel zo makkelijk 30,000 euro belastingen "uitsparen".

Wie vanaf 1 januari 2020 een woning verwerft zal niet meer kunnen genieten van de woonbonus. Wie nu al een hypothecaire lening heeft lopen, zal nog wel het voordeel van zijn of haar woonbonus behouden. Het gaat dus om een uitdoofscenario. Zit je nu in een aankooptraject, dan is het van belang dat de kredietakte van het hypothecaire krediet uiterlijk op 31 december 2019 ondertekend wordt. Heb je nog geen compromis getekend dan wordt het spannend want je moet toch 2 à 3 maanden rekenen tussen het tekenen van de compromis en het verlijden van de verkoop/kredietakte. Het worden ongetwijfeld weer drukke tijden voor de notarissen!

Verdere verlaging van de registratierechten

Ter compensatie van het afschaffen van de woonbonus, verlaagt de Vlaamse regering de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning verder van 7% naar 6%. Voor wie zijn verouderde woning energiezuinig renoveert, kunnen de registratierechten zelfs verder dalen naar 5%. Als je uitgaat van een gemiddelde woningprijs van 250,000 EUR dan zie je dat die verlaging met 1% van de registratierechten gemiddeld resulteert in een daling van de registratierechten met 2,500 EUR en daarmee compenseer je dus niet het verlies van 30,000 EUR aan fiscale voordelen van de woonbonus.

Voor de aankoop van investeringsvastgoed en bouwgrond veranderen de registratierechten niet. Voor die transacties blijven de registratierechten op 10%.

 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....