Tijdens de eerste maanden van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs voor een parkeerplaats in België (zowel gesloten boxen als autostaanplaatsen) 29,242 euro. dat is een stijging van +0,6 % in vergelijking met de gemiddelde prijs over heel 2018. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat. In de kustgemeenten betaalt de Belg veruit het meest voor een parkeerplaats.

Evolutie in de provinciehoofdsteden

Vergelijkt men de prijzen in de Belgische provinciehoofdsteden, dan komt Brugge met gemiddeld 30,936 euro als duurste provinciehoofdstad uit de bus, gevolgd door Aarlen (29,800 euro) en Leuven (29,614 euro). In Brussel kost een parkeerplaats gemiddeld 37,325 euro.

In Antwerpen, Gent, Brugge, Bergen, Leuven en Luik zijn de prijzen tegenover vorig jaar gedaald.

 “We kijken uit naar de cijfers van het 2de semester van 2019. Die zullen al dan niet aangeven of er sprake is van een echte kentering op de markt. Wat alleszins een factor is, is dat in steden waar veel jonge mensen wonen de vraag naar parkeerplaatsen daalt. Koppels kiezen er vaak voor één i.p.v. twee wagens. En net als alleenstaanden nemen ze ook vaker het openbaar vervoer of de fiets.”

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Vlaams Gewest

In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs voor een parkeerplaats tijdens het eerste halfjaar van 2019 af op 31,305 euro. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde prijs voor een parkeerplaats in Brussel (28,681 euro) of Wallonië (21,864 euro).

Die hoge gemiddelde prijs in Vlaanderen wordt vooral bepaald door de dure kustregio. Het aanbod aan beschikbare parkeerplaatsen is er beperkt en de vraag is er bijzonder groot. Wordt de gemiddelde prijs voor een parkeerplaats in Vlaanderen exclusief de kustgemeenten berekend, dan bedraagt die 24,757 euro.

In Knokke-Heist moet je het diepst in je buidel tasten om je auto te stallen met een gemiddelde prijs van 57,700 euro voor een parkeerplaats: 52,790 euro voor een autostaanplaats en maar liefst 60,035 euro voor een garagebox. Knokke-Heist is daarmee meteen ook de duurste gemeente in België, voor Nieuwpoort en Blankenberge. Ook vijf andere kustgemeenten, Oostende, Koksijde, Middelkerke, De Panne en De Haan, maken deel uit van de top 10.

Wallonië

In Wallonië telde de Belg tijdens de eerste zes maanden van 2019 gemiddeld 21,864 euro neer voor een parkeerplaats. Dat de prijzen er fors lager liggen dan in Brussel of Vlaanderen is een gevolg van het feit dat de vraag naar parkeergelegenheid er veel lager is.

Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt qua prijzen een gevarieerd beeld. Koploper is Elsene met gemiddeld 43,835 euro voor een garage. Dat is een stijging van bijna 15 % ten opzichte van 2018. Elsene behoort daarmee tot één van de duurste gemeenten voor parkeerplaatsen in België.

In het hart van de hoofdstad betaalde de Belg tijdens het eerste semester gemiddeld 37,325 euro voor een garage. Net zoals in Elsene, zitten de prijzen ook in Brussel-centrum in de lift, met een stijging van +8,6% tegenover 2018.