Is het tijd om alle gebouwen aan een infuus te hangen?

takeair ventilatie systeem
Bativox

Het is geen geheim dat ventilatie bij sterk geïsoleerde en luchtdichte gebouwen van groot belang is voor een gezond binnenklimaat. In een ideale wereld wordt de ingeblazen lucht gefilterd en worden de filters regelmatig gereinigd.

Het Oostends bedrijf TakeAir doet daar nu nog een schep bovenop door aan de aangevoerde lucht gezonde micro-organismen toe te voegen. Het achterliggend idee is dat natuurlijke omgevingen zoals een bos bulken van micro-organismen. In vergelijking met boslucht heeft binnenlucht in een modern gebouw meestal maar een beperkte aantal micro-organismen met beperkte diversiteit. Luchtfilters zuiveren de lucht maar maken geen onderscheid tussen gezonde en ongezonde micro-organismen. TakeAir lost dat op door het gebouw letterlijk aan een infuus van gezonde micro-organismen te hangen. Bioaugmentatie heet dat met een geleerd woord. In een biorector in Gent worden gezonde bacteriën gekweekt. Die worden per koerier afgeleverd in een baxter die je aan je ventilatiesysteem koppelt. Vanaf dat moment worden er continu micro-organismen aan de luchtkanalen toegevoegd. Het systeem van TakeAir kan je dankzij IoT volgen vanop afstand.

“Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren, heeft namelijk ook een keerzijde. We houden de koude of warme lucht wel beter buiten, net als CO2 of andere schadelijke stoffen, maar de filters van de ventilatie houden ook de gezonde bacteriën tegen. Precies dat soort gezonde bacteriën worden via het systeem in de gebouwen verspreid. Concreet maakt het gebruik van bacteriën die je in een gemiddelde bosgrond vindt en verstuift het deze via de ventilatiekanalen.”

Jo Pannecoucke, CEO TakeAir

TakeAir liet al vergelijkende tests uitvoeren die de toename van de diversiteit en het aantal micro-organismen bewijzen na installatie van hun systeem. Professor emeritus en bacteriespecialist van UGent Willy Verstraete beklemtoont dat dit nog niet betekent dat er een bewezen positieve invloed kon vastgesteld worden op de bewoners van die gebouwen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. TakeAir kon alvast architectenbureau Jaspers-Eyers overtuigen om de nieuwe technologie toe te passen in haar kantoorgebouw te Leuven.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....