Verkoop warmtepompen met 20% gestegen maar marktaandeel blijft beperkt

warmtepomp
terugverdientijd warmtepomp

De verkoop van warmtepompen is vorig jaar met 20% gestegen. Voor het eerst werd de kaap van 78,000 stuks gerond. Hierin worden grond-water-, water-water-, lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen én warmtepompboilers gerekend. Het lijkt een spectaculaire toename maar als je weet dat er vorig jaar ruim 200,000 gas-en stookolieketels verkocht werden dan verandert het perspectief: warmtepompen vertegenwoordigen nog steeds maar een bescheiden marktaandeel.

Nochtans zouden warmtepompen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Sectororganisatie InfoWarmtePomp.be rekende uit dat als we er in België tegen 2030 in zouden slagen de 2,000,000 verouderde gas-en stookolieketels te vervangen door warmtepompen, de CO2 uitstoot danig zou dalen dat we de Europese klimaatdoelstellingen met de vingers in de neus zouden halen. Dat betekent natuurlijk ook dat er vanaf nu jaarlijks 200,000 warmtepompen geïnstalleerd zouden moeten worden.

Hoge investeringskost en dure elektriciteit

Bouwers en verbouwers zijn meestal wel op de hoogte van de ecologische voordelen van een warmtepomp maar wanneer ze naar het financiële plaatje kijken dan gaat toch meestal de keuze naar een gascondensatieketel. De investeringskost is een stuk lager en ondanks het feit dat een warmtepomp efficiënter energie in warmte omzet, is het de prijs van elektriciteit samen met de hoge investeringskost die ervoor zorgt dat de terugverdientijd van een warmtepomp veel te lang is (vaak rond 20 jaar). De elektriciteitsprijs is de voorbije jaren sterk gestegen. Niet zozeer door een stijgende productiekost maar door nettarieven en kosten om het debacle van de groene stroomcertifcaten af te betalen. De meeste installateurs raden hun klanten wel aan om voor een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur te kiezen (vloerverwarming, wandverwarming, ventiloconvectoren), zodat ze in de toekomst makkelijk hun condensatieketel kunnen vervangen door een warmtepomp.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....