De Zwitserse startup Insolight bedacht een vernieuwende aanpak om de efficiëntie van dakzonnepanelen op te drijven. De efficiëntie van de huidige commerciële zonnepanelen schommelt rond de 17 à 19%. De voorbije 15 jaar is de efficiëntie van dergelijke commerciële systemen met nauwelijks 3.5% gestegen. Het lijkt er dus op dat die efficiëntie stilaan een plateau bereikt heeft.

Zonnepanelen uit de ruimtevaart

Om de efficiëntie van dakzonnepanelen op te drijven maakt Insolight gebruik van zonnepanelen die toegepast worden in de ruimtevaart. Dergelijke zonnepanelen zijn erg duur, maar Insolight plaatste in  het beschermende glaspaneel een matrix van lenzen die het zonlicht meer dan 100 keren concentreren op de onderliggende zonnecellen. Om de zonnestralen doorheen de ganse dag te focussen op de onderliggende zonnecellen beweegt de matrix van lenzen horizontaal over een aantal millimeter gedurende de dag. Insolight heeft ervoor gezorgd dat alles op een klassieke dakopstelling past en nog belangrijker: door het sterk concentreren van het zonlicht moet slechts 0.5% van de oppervlakte bedekt worden met het dure type zonnecellen om een optimale prestatie te bekomen.

Preproductie module getest en goedgekeurd

In november 2018 heeft het Spaanse IES-UPM instituut voor zonne-energie de preproductie module van Insolight aan een test onderworpen en noteerde een nominale piekefficiëntie van liefst 29%. De modules werden ook gedurende een jaar getest aan de EPFL universiteit van Lausanne en doorstonden glansrijk zomerse hittegolven, winterse koude en stormweer. Op dit ogenblik is Insolight in gesprek met fabrikanten van zonnepanelen om via een licentiesysteem hun module op de markt te brengen.

Combinatie met klassieke zonnepanelen

Insolight voorziet zelfs een mogelijkheid om de nieuwe module te combineren met een klassiek zonnepaneel. Dat werkt zo: omdat er door het gebruik van lenzen slechts 0.5% van de oppervlakte bedekt moet worden met zonnecellen van ruimtevaartkwaliteit kan de overige 99.5% bedekt worden met goedkopere zonnecellen. Op die manier wordt een belangrijk probleem van de nieuwe module opgelost: bij bewolkt weer wordt het licht niet zo goed geconcentreerd door de lenzen maar in dat geval kunnen de klassieke zonnecellen als backup dienen.