Vlaamse regering keurt premie voor thuisbatterijen goed

premie thuis batterij zonnepanelen

Vlaanderen wil met het oog op het behalen van zijn klimaatdoelstellingen inzetten op de decentrale productie van hernieuwbare energie. Zo'n energietransitie van een centraal vraaggestuurd productie-apparaat naar een decentrale productie brengt wel een aantal problemen met zich mee. Vooreerst is de productie van hernieuwbare energie veelal niet vraaggestuurd: de zon schijnt overdag en dat valt in de meeste huishoudens niet samen met de piek in energieverbruik. Je kan natuurlijk proberen om het lokale verbruik beter af te stemmen op de lokale productie (elektrische boiler die overdag opwarmt, wasmachine die overdag draait,…) maar alles los je daar niet mee op. Als gevolg daarvan zorgt de decentrale productie van energie ook voor heel wat bijkomend "verkeer" op het elektriciteitsnet: bij lokale energie-overschotten zetten alle zonnepaneeleigenaars hun stroom terug op het net.

Een  belangrijke optie om de energietransitie in goede banen te leiden is het gebruik van thuisbatterijen. Ze slaan lokaal de energie op zodat de piek in energieproductie en energieconsumptie niet langer samen hoeven te vallen. Tegelijk zorgt zo'n lokale energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt.

Een belangrijk nadeel van de technologie is wel dat ze nog erg duur is. Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8000 euro.

Om de invoering van thuisbatterijen een duwtje in de rug te geven keurde de Vlaamse regering op 16 mei 2019 een premie voor thuisbatterijen goed.

Hoeveel bedraagt de Vlaamse premie voor thuisbatterijen?

De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.  Het besluit is goedgekeurd door de regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving.

Voorwaarden van de Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.  

Als prosument kan je enkel van de premie voor thuisbatterijen gebruik maken wanneer je niet opteert voor het behoud van de terugdraaiende teller maar voor een afrekening op basis van je werkelijke afname elektriciteit.

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van  zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.

“Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.”

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....