In België vertegenwoordigden appartementsgebouwen in 2018 meer dan 1,400,000 woningen die onderdak boden aan bijna 4 miljoen burgers. Door de verstedelijking zullen die cijfers in de toekomst verder stijgen. Er duiken ook nieuwe woonvormen op, zoals kangoeroewoningen, cohousing,…

Wat die verschillende woonvormen gemeen hebben is dat ze bepaalde functies delen. Dat heeft op zich heel wat voordelen maar het brengt ook vragen met betrekking tot mede-eigendom met zich mee. Je leeft samen met mensen die je niet zelf gekozen hebt en je zal op regelmatige tijdstippen samen beslissingen moeten nemen m.b.t. het beheer van de delen in mede-eigendom.

Rond mede-eigendom bestaat er een uitgebreide wetgeving die sinds 2019 op een aantal vlakken bijgestuurd werd. De Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat (Fednot) stelde een handige gids samen voor (toekomstige) mede-eigenaars. De gids is opgesteld met de hulp van het Nationaal Syndicaat voor Eigenaars en Mede-eigenaars en biedt antwoorden op concrete vragen zoals: wat moet je weten voor je in een mede-eigendom stapt? Is een reglement van orde verplicht? Wat doe je als je het niet eens bent met de beslissingen van de algemene vergadering? Hoe beperk je de uitgaven voor de lasten? Hoe financier je de gemeenschappelijke werken? Waarbij moet je stilstaan voor je een verkoopcompromis ondertekent? Hoe verdeel je de lasten en wat als er werken moeten gebeuren of als je wil verkopen?

Je kan de gids downloaden door op deze link te klikken.