Binnenkort zal de Roeselaarse stationsbuurt grondig hertekend worden. Het project dat de naam "Roelevard" krijgt, komt op een onbebouwd terrein aan de Stationsdreef en is via een voetgangerstunnel verbonden met de groene zone aan de voorzijde van het station.

Voor het ontwerp werkte het Roeselaarse bureau B2Ai samen met het internationaal gerenommeerde Snøhetta, bekend van o.a. het operagebouw in Oslo en het Memorial Museum op Ground Zero in New-York. Het project bestaat uit een 46-meter hoge toren met ruimte voor 81 flats, 470 m² winkelruimte, 200 m² horeca en 5,900 m² kantoorruimte in twee bouwblokken. De kantoren bieden plaats aan meer dan 400 mensen. De gebouwen zijn opgevat als kliffen van een canyon met daartussen een glooiende publieke groenruimte. De publieke ruimte tussen de gebouwen zal een belevenisvolle ontmoetingsplek worden met een amfitheater.

Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de buurtbewoners, werd de bouwhoogte aan de noordelijke kant van de Stationsdreef verlaagd. Ook namen de projectontwikkelaars landschapsarchitect Erik Dewaele - die onder meer ook betrokken is bij de overkapping van de Oosterweelverbinding – mee op in het ontwerpteam. Het resultaat is een duurzamer en groener project met 9 groendaken van in totaal 2,141m², 59 bomen en 3800m² groen in het totaal.

Op de site komen bovendien 17 bovengrondse en 148 ondergrondse parkeerplaatsen en maar liefst 345 fietsplekken. Een deel van de parkeerplaatsen is voorbehouden voor de kantoren, maar wordt na de kantooruren verhuurd aan de bewoners.

De werken starten in principe in 2020 en zullen een drietal jaren duren.

Technische fiche

  • Architectuur, interieur, stedenbouw: B2Ai  – SNØHETTA
  • Project Management: Ion, Steenoven
  • Landschapsarchitect Erik De Waele
  • Stabiliteit: BM Engineering
  • Speciale technieken, duurzame ontwikkelingen en EPB: BM Engineering