Om tegemoet te komen aan de nood aan grotere podia plant de stad Leuven een nieuwe podiumkunstenzaal. Die komt in de benedenstad op de plaats waar nu nog het Sint-Pietersziekenhuis staat. De nieuwe zaal past in de volledige herbestemming van de Hertogensite, het gebied langs de Kapucijnenvoer en tussen de Brusselsestraat en de Minderbroedersstraat.

Begin 2018 schreven het Leuvense stadsbestuur en de Vlaamse Bouwmeester een open oproep uit voor het ontwerp van de podiumkunstensite. Uit 66 inzendingen kwam het Londense Sergison Bates architects als winnaar uit de bus. Ze vormen een team met gerenommeerde partners zoals theaterbureau Charcoalblue en landschapsarchitect Günther Vogt.

Sergison Bates architects ontwierp een nieuwe kunstenplek die tegelijk een stedelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen moet zijn. De nieuwe site wordt een open huis waar een rijke verscheidenheid aan grote podiumvoorstellingen kan plaatsvinden. Het multifunctionele gebouw biedt onder meer ruimte aan twee grote zalen. De grootste zaal heeft een capaciteit van 800 tot 1,000 zitplaatsen. In een tweede zaal kunnen gelijktijdig 400 tot 500 personen genieten van een voorstelling.

Beide zalen beantwoorden aan de veranderende noden van zowel artiesten als publiek. Ze zijn uitgerust met moduleerbare zittribunes zodat ze geschikt zijn voor grote theater- en dansvoorstellingen, concerten, festivals, congressen,…. Ze zijn zowel akoestisch als technisch state-of-the-art. Andere ruimtes zoals repetitieruimtes, de foyer en het altijd publiek toegankelijke dak maken van dit nieuwe open huis ook een stedelijke broedplaats.

De podiumkunstenzaal komt midden in het historische hart van Leuven: de Romaanse Poort, het oude Sint-Pietersgasthuis en de Predikherenkerk maken integraal deel uit van het project en de site. Dankzij de transparante gevel en de unieke vormgeving, zal de nieuwe site perfect aansluiten op haar erfgoedomgeving.