Als je energiezuinig wilt bouwen dan is het natuurlijk van het grootste belang dat je goed isoleert. Daarna is het van belang dat je een efficiënt warmte-afgiftesysteem installeert dat afgestemd is op je gebruik en op je gewenste comfortniveau. Een warmtepomp is daarvoor de beste optie. Wie nu een warmtepomp plaatst kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst. Warmtepompen helpen bovendien de CO2-uitstoot te verminderen en zijn dus ook op ecologisch vlak een verstandige keuze.

Premies voor warmtepompen

In de drie gewesten in België zijn er subsidies voor warmtepompen en een aantal gemeenten geeft daar bovenop nog een extra premie. Dat heeft in 2018 geleid tot mooie groeicijfers van meer dan 10%, zowel voor warmtepompen als voor warmtepompboilers. Nieuw in 2019 is dat Vlaanderen nu ook voor die warmtepompboilers een premie toekent.

Voor elk nieuwbouw- of renovatieproject

Voor een goed geïsoleerde nieuwbouw is een warmtepomp altijd een interessante keuze. De isolatieschil beperkt de warmteverliezen en laat je warmtepomp optimaal renderen.

Bij een renovatie zal je eerst en vooral extra moeten isoleren. Renovaties gebeuren dikwijls in verschillende fasen. Daarom kies je bij een renovatie best voor een hybride systeem. Zo'n hybride systeem koppelt de technologie van de warmtepomp aan andere energiebronnen of systemen (bv. een condensatieketel op gas). Afhankelijk van de buitentemperaturen zoekt het hybride systeem steeds naar de oplossing met de laagste CO2-productie of het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het verwarmingsseizoen is dat de warmtepomp.

Voor verwarming én sanitair warm water

Niet alleen verwarming, ook sanitair warm water is onmisbaar in onze woningen. Dat kan je makkelijk en ecologisch produceren met een warmtepomp, al dan niet in combinatie met thermische zonnecollectoren (een zonneboiler). Zo'n systeem zorgt voor de opwarming van het water in een buffervat, terwijl het verwarmingscircuit (vloerverwarming, ventilo-convectoren …) het warme water verdeelt naar de verschillende ruimtes.

Voor de aanmaak van enkel warm water voor bad, douche, keuken,… is een warmtepompboiler de beste oplossing. Die maakt gebruik van de restwarmte in onverwarmde ruimtes van de woning, van de warme lucht afgevoerd door het ventilatiesysteem of onttrokken uit de ruimte waar de boiler staat. Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler.

Zelfs voor koeling

De temperaturen liepen vorige zomer hoog op in ons land. Experts zijn het erover eens dat warme zomers frequenter zullen voorkomen. Als het zelfs 's nachts warm blijft, dan helpt het niet langer om dan de ramen open of de ventilatie aan te zetten.

Afhankelijk van de gewenste temperatuur in huis, kan ook met warmtepomptechnologie geopteerd worden voor verschillende systemen van passieve koeling (verfrissing van de woning) tot actieve koeling, waarbij de gewenste binnentemperatuur ingesteld kan worden.