Een zonneboiler is een laagdrempelige manier om in je woning hernieuwbare energie toe te passen. Het laat je toe om van maart tot oktober al je warm water voor de badkamer en de keuken te halen uit de energie van de zon.  Op die manier bespaar je op jaarbasis tot maar liefst 60% op je warmwaterfactuur. Ondanks alle voordelen circuleren er nog altijd heel wat misvattingen over zonneboilers. De federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie, kortweg Belsolar, maakte een overzicht van de hardnekkigste misvattingen.

Geen zon = geen warm water

Een zonneboilersysteem bestaat uit collectoren en een opslagvat (boiler). Een zonnecollector ziet eruit als een zwarte plaat die meestal op het dak van je woning maar ook op de gevel of zelfs op de grond kan geïnstalleerd worden. Het systeem vangt het zonlicht op, en met de energie van dat licht wordt de vloeistof die door de collectoren stroomt verwarmd. Via een pomp gaat die opgewarmde vloeistof naar het opslagvat, waar ze via een warmtewisselaar haar warmte afgeeft aan het sanitair water. Ofwel is het gebruikswater daarmee warm genoeg, ofwel zorgt een naverwarming (een cv-ketel, warmtepomp of elektrisch element) voor bijkomende warmte om aan de nodige 45 tot 60 °C te geraken. 

Aangezien een zonneboilersysteem niet werkt op warmte, maar op het licht van de zon, kan het dus ook putje winter je sanitair water opwarmen. Zonlicht is er namelijk altijd, ook op een troosteloze grijze dag. Zonnestralen bereiken ons immers niet alleen direct, maar ook indirect. 

Een zonneboiler betaalt zichzelf niet terug

De prijs van een zonneboilerinstallatie hangt uiteraard af van tal van factoren, maar een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1,000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Als je weet dat voor een gemiddeld gezin 5 m² zonnecollectoren doorgaans volstaan, spreken we dus van een investering van gemiddeld 5,000 euro, de aftrek van de premies voor een zonneboilerinstallatie bij een renovatie niet meegerekend.

In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een premie tot 2,750 euro, in Brussel op een premie tot 3,000 euro en in Wallonië op een premie tot 2,500 euro. In Vlaanderen maakt het plaatsen van een zonneboiler bovendien deel uit van de maatregelen die recht geven op een totaalrenovatiebonus, op gratis begeleiding door een renovatiecoach en op een korting op de onroerende voorheffing bij ingrijpende energetische renovaties.

Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan 6 jaar. Collectoren die pal naar het zuiden gericht zijn, met een hoek van 45°, leveren het beste rendement op.

Zonnecollectoren vergen veel onderhoud

Eens geïnstalleerd, zal een zonneboiler makkelijk zo’n 25  jaar werken. Je zal in die tijd misschien wel eens een pomp of een expansievat moeten vervangen, maar voor de rest blijft het systeem optimaal. De vloeistof die zorgt voor de warmteoverdracht tussen de collectoren en het buffervat, een mengsel van een antivriesproduct en water, moet maar één keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden.

Zonnecollectoren gaan snel stuk

Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en duurzaamheid van zonnecollectoren. Meestal bestaan ze uit borosilicaatglas. Dat veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel, en ook tegen bijvoorbeeld de impact van een voetbal.

Als ik een zonneboiler installeer, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen

Ingrijpende werken zijn er voor een zonneboiler niet echt nodig. Je kan de verwarmingsketel veelal gewoon behouden, en de boiler ernaast plaatsen. Wanneer er niet voldoende zonlicht is, is het de ketel die het sanitair water op de gewenste temperatuur moet brengen. Is je ketel ouder is dan 15 jaar? Overweeg dan een nieuwe condensatieketel: die verbruikt tot 35% minder dan een oude verwarmingsketel.