Vernieuwd EPC introduceert energielabel voor woningen

energielabel

Het Energie Prestatie Certificaat of EPC is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Je hebt een EPC nodig als je je woning te koop wilt aanbieden of wanneer je je woning, appartement of studio te huur aanbiedt voor een periode van minstens 2 maanden.

Het EPC zit sinds 1 januari 2019 in een nieuw kleedje en heet nu EPC+. Het EPC+ kadert in de doelstelling om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.

Invoering van een energielabel

Naast de energiescore uit het oude EPC krijgt elke woning nu ook een label zoals je dat kent van elektro-apparaten: van A+ tot F. A+ staat voor uitstekend en een woning met label F presteert werkelijk ondermaats op vlak van energiezuinigheid.

Renovatietips met kostenraming

Waar het oude EPC algemene tips gaf om je woning energiezuiniger te maken, geeft het EPC+ concrete  informatie over hoe jouw woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Dat gebeurt door per onderdeel van je woning (dak, muren, ramen,….) aan te geven hoe je best renoveert om aan de lange termijndoelstelling voor 2050 te voldoen. Daarbij wordt telkens ook een kostenraming getoond voor de verschillende renovatiewerken.

Let wel: de aanbevelingen en kostenschattingen in het EPC+ worden automatisch gegenereerd op basis van feitelijke gegevens die een energiedeskundige in een softwarepakket ingeeft (dikte isolatie, aantal m² met dubbele beglazing,…). Om finaal te weten wat een energetische renovatie je kost en in welke volgorde je best te werk gaat, zal je dus een architect of bouwprofessional met kennis van zaken onder de arm moeten nemen. Die kan specifieke problemen met je woning detecteren en een gepaste (mogelijks duurdere) oplossing voorstellen. Het EPC+ vermeldt ook letterlijk dat je best met een bouwprofessional samenzit om een renovatieplan uit te werken, waarbij het EPC+ als startpunt kan dienen.

Ben je benieuwd hoe zo'n EPC+ eruit ziet, dan kan je op de site van het VEA een voorbeeld EPC+ raadplegen.

Tot slot: ben je in het bezit van een oud EPC dat minder dan 10 jaar oud is, dan hoef je bij verkoop of verhuur geen nieuw EPC+ op te laten stellen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....