Met vier gelijktijdige Open Oproepprocedures van de Vlaams Bouwmeester zorg Gent voor een nieuw record. De opdrachten hebben betrekking op het ICC/Floraliënhal, het Design Museum Gent, het Gravensteen en de Opera Gent. Definitieve ontwerpplannen zijn er nog niet maar eind november werden al wel de geselecteerde bureaus voor de vier Gentse publieke bouwprojecten bekend gemaakt. Intussen werkt de Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele aan een stedelijke aanstellingsleidraad voor alle architectuuropdrachten in Gent.

Design Museum Gent

Het Design Museum wordt uitgebreid. In de Drabstraat waar al meer dan tien jaar een gigantische wc-rol staat komt een nieuwe vleugel met de naam DING! wat staat voor "Design in Gent". Het nieuwe gebouw moet de reeds bestaande gebouwen van het museum met elkaar verbinden, extra ruimte bieden en een aantal knelpunten, zoals de toegankelijkheid, oplossen. Het project omvat multifunctionele (tentoonstellings)ruimtes, ruimtes voor publiekswerkingsactiviteiten, lezingen en debatten, een horecazaak en een shop. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent is gedelegeerd bouwheer en begeleidt het museumteam bij de opdracht.

Geselecteerde ontwerpteams: 1) Alan Baxter Ltd, Assemble Studio, Czvek Rigby 2) aNNo architecten, FELT architectuur & design, MONADNOC 3) BEL Architecten bvba ism inside/outside Petra Blaise 4) Carmody Groarke, RE‐ST, Trans architectuur I stedenbouw 5) Office Kersten Geers David Van Severen ism Richard Venlet (BE) (kunstenaar/scenograaf), Muller van Severen (BE) designers en Manièra (Interieur / meubilair)

ICC / Floraliënhal

Gent ICC en de Floraliënhal in het Citadelpark moeten opnieuw het kloppend hart van een vernieuwd congrescentrum worden, maar ook van het park en de buurt. De historische ruimte wordt inzetbaar voor het Gent-ICC als ontmoetingscentrum, en zal ook beschikbaar zijn voor andere gebruikers zoals het S.M.A.K. De architectuuropdracht omvat de opmaak van een masterplan, de renovatie van het congrescentrum, de toevoeging van multifunctionele zalen in de voormalige Casino-kop van de Floraliënhal, en een nieuwe toegang tot het ICC. Mogelijks komt daar ook de renovatie van de historische hal zelf bij, evenals de aanleg van de zones voor leveringen en logistiek.  De ontwerpteams staan alvast voor enkele grote uitdagingen: meer daglicht, binding met de erfgoedomgeving (natuur en gebouw), een verbeterd thermisch en akoestisch comfort en een duidelijkere circulatie. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent coördineert het project.

Geselecteerde ontwerpteams: 1) 51N4E bvba, NU architectuuratelier 2) CRIT architecten, Lacaton & Vassal Architectes 3) architecten de vylder vinck taillieu, Henk Pijpaert Engineering bvba, Studieburo  Mouton bvba, Studio Roma, VOGT Landscape Limited 4) l'AUC, MOS Architects PLLC 5) AgwA, BRUTHER ARCHITECTES

Opera Gent

Voor de Opera Gent in het hart van de Arteveldestad,  moet het ontwerpteam een masterplan en een ontwerp voor een nieuw Muziek- en podiumkunstencentrum uitwerken. Het masterplan moet een visie ontwikkelen voor de operasite en het voormalige bijgebouw van Justitie aan het Koophandelsplein langs de kant van Café Théatre. Het programma is ambitieus: de infrastructuur moet een goed uitgeruste presentatieplaats voor meerdere culturele partners worden. De uitdaging in dit project zit onder meer in de functiewijziging van de site, in het samengaan van hedendaagse duurzaamheidsvereisten en reversibele modulaire ingrepen met waardevol erfgoed.

Geselecteerde ontwerpteams: 1) Atelier Kempe Thill architects and planners, Origin Architecture & Engineering 2) BAS / Dirk Jaspaert, DRDH Architects Ltd  3) Bennetts Associates 4) Happel Cornelisse Verhoeven, Julian Harrap Architects LLP 5) Office for Metropolitan Architecture OMA

Gravensteen

De Open Oproep voor het Gravensteen omvat een studieopdracht voor een nieuwe bezoekersinfrastructuur en voor de opwaardering van de bezoekersbeleving in het Gravensteen: de binnentuin als stedelijke ‘verborgen’ groenruimte en als deel van het belevingsparcours, het dak van de donjon als groot balkon met zicht over de stad. De dialoog tussen oud en nieuw wordt een cruciale uitdaging voor het ontwerpteam.

Geselecteerde ontwerpteams: 1) 019, Architectenbureau Sabine Okkerse bvba, Dhooge & Meganck ‐ Ingenieur  Architecten, murmuur  architecten , Seghers Landschapsarchitecten 2) 88888, aNNo architecten, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche,  Atelier Arne Deruyter (DALTA bvba), Exponanza 3) Baukuh, RE‐ST 4) ONO architectuur 5) Schenk Hattori AA, Wim Goes Architectuur BVBA