In 2017 lieten in België minstens 53 mensen het leven in woningbranden. Dat zijn bijna 5 doden per miljoen inwoners. De meeste slachtoffers vallen in de eigen woning en dan vooral ’s nachts. Dat is een belangrijke vaststelling want in je slaap werken niet alle zintuigen even goed. Je ruikt bijvoorbeeld niets als je slaapt maar je gehoor blijft wel gevoelig.  

Plaats voldoende rookmelders

Daarom blijft het belangrijk om elke kamer uit te rusten met een rookmelder, ook de slaapkamer. In plaatsen zoals de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op waterdamp of stof en kan je beter geen rookmelder plaatsen.

Uit gezamenlijk onderzoek met de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding (ANPI) blijkt dat nog altijd 3 op 10 Belgen geen enkele rookmelder hebben en dat 1 op de 5 daarvan er zelfs ministens één in de kast heeft liggen, maar ze dus nog niet aan het plafond heeft bevestigd. 4 op 10 Belgen die wel rookmelders hebben, onderhouden deze niet.

Dat betekent dat slechts 4 op de 10 Belgen een onderhouden rookmelder heeft. Uit het onderzoek blijkt ook dat 1 op 20 Belgen rookmelders heeft die ouder zijn dan 10 jaar (en dus niet meer of minder goed functioneren).

Goed werkende rookmelders

Hang je rookmelders ook meteen op: ze werken enkel als ze aan het plafond hangen! Vergeet ook niet  je rookmelders regelmatig te testen en verwijder regelmatig het stof van de rookmelder. Test ze eveneens als je na een lange afwezigheid terugkeert.

Als een rookmelder meer dan 10 jaar ophangt, verwijder hem dan volledig en vervang hem door een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar. Dat is niet alleen goedkoper maar je moet je ook 10 jaar lang geen zorgen maken over de batterij. Wist je trouwens dat de betrouwbaarheid van een optische rookmelder afneemt naarmate er zich inwendig meer stof en vuil kan ophopen (en dus naarmate deze ouder wordt).

Raadpleeg gratis een onafhankelijk expert

De brandpreventieadviseurs van de brandweer geven je graag gratis advies om je veiligheid in geval van brand te verbeteren. Geef je postcode in dit zoekformulier in en ontdek een expert bij jou in de buurt.