In een aantal steden in ons land betaal je 6% BTW in plaats van 21% als je een woning afbreekt en opnieuw opbouwt. Dat is een gunstmaatregel ingevoerd door de Federale Overheid maar wie niet in één van die stedelijke kernen woont, heeft dus pech wanneer hij of zij aan afbraak en heropbouw denkt.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein pleitte al meermaals bij zijn federale en zelfs Europese collega’s om die BTW verlaging te veralgemenen maar dat blijkt niet mogelijk door de strikte Europese regelgeving. Daarom voert Vlaanderen nu een sloop- en heropbouwkorting van 7,500 euro in voor al wie niet van dat verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw kan genieten.

Op die manier kan iedereen die in Vlaanderen een woning afbreekt en heropbouwt genieten van een belangrijke fiscale stimulans: ofwel de federale BTW korting (als je in 1 van de 13 Vlaamse stedelijke centra woont) ofwel  de regionale sloop-en heropbouwkorting.

"Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkel glas, zijn amper geïsoleerd,…. Wie in zo’n huis woont betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit. Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen en is daardoor bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen. Met deze Vlaamse korting voor sloop- en heropbouw, willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen én de kwaliteit van onze woningen verbeteren."

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

7,500 euro voor sloop en heropbouw nieuwe woning

Particulieren die een woning in het Vlaams Gewest afbreken en heropbouwen en geen recht hebben op het btw-tarief van 6%, kunnen een premie van 7,500 euro aanvragen. Dat bedrag zal beschikbaar zijn voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en heropbouw afgeleverd wordt, speelt geen rol, aangezien dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere. Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA) het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en wederopbouw effectief plaats vonden. In 2019 wordt 15 miljoen euro voorzien voor de sloop-en heropbouwpremie.

Steden waar het btw-tarief van 6% van toepassing is op sloop- en wederopbouw

  • de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
  • op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.
  • Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.

Het speelt geen rol of het gebouw gelegen is in een zogenaamde "stadskanker" of in een andere wijk of deelgemeente van die stad.