De Zwitserse onderzoekinstellingen EPFL en EMPA hebben hun recentste innovaties samengebracht in het proefproject NEST. NEST staat voor "Next Evolution in Sustainable Building Technologies" en concreet gaat het om modulair opgebouwde woon-en werkeenheden waarin onderzoeksgroepen hun recentste innovaties in het werkelijke leven toepassen. Onlangs werd de zogenaamde "SolAce" unit aan NEST toegevoegd.

Esthetische gevel die energie opwekt

Zonnepanelen zijn in opmars en ze zijn goed voor het milieu maar op esthetisch vlak scheren ze meestal geen hoge toppen. Niet op een dak, laat staan vastgehecht aan een gevel. Om het duurzame aan het esthetische te koppelen ontwikkelde het researchteam van Andreas Schüler van het EPFL, kleurcoatings van 5 tot 200 nanometer dikte voor zonnepanelen en zonnecollectoren. Een belangrijk criterium daarbij was dat het rendement van de zonnepanelen en de zonnecollectoren slechts in beperkte mate verlaagd mocht worden door de kleurcoatings. Absorberende kleurpigmenten waren dus uit den boze.

De blauw-groene variant van de nanocoating werd toegepast om de gevel van de "SolAce" unit op een esthetisch verantwoorde manier uit te rusten met zonnepanelen en zonnecollectoren. Het resultaat is een knappe gevel die ook nog eens zorgt voor een positieve energiebalans. De gepatenteerde technologie wordt intussen op de markt gebracht door de spin-off "SwissINSO".

Vensterglas met microstructuur                      

De ramen van de "SolAce" unit werden uitgerust met bijzonder glas dat in de zomer de zonnestralen buiten houdt en in de winter juist meer zonnestralen binnenlaat. De techniek is gebaseerd op het feit dat de zon in de zomer hoger en in de winter lager staat. Door het gebruik van lasertechnologie werd het glas voorzien van een polymeerfilm met een microstructuur die de stralen van de hoogstaande zomerse zon weerkaatst  terwijl ze de lichtstralen van de laagstaande winterzon maximaal naar binnen brengt. Dat moet niet alleen leiden tot meer comfort maar ook een verlaagd energieverbruik. Het onderzoeksteam van Andreas Schüler werkt op dit ogenblik samen met BASF aan een industrieel productieproces.