Verlaagde registratierechten voor de gezinswoning vanaf 1 juni 2018

Bativox

Vanaf 1 juni 2018 treden de nieuwe Vlaamse registratierechten, officieel het verkooprecht, in werking. Concreet zal het huidige systeem van 10% registratierechten, met een uitzondering van 5% registratierechten voor een bescheiden woning met een beperkt kadastraal inkomen, vervangen worden.

In welke gevallen verandert er niets?

Als het niet om de gezinswoning gaat –zoals een 2de verblijf, een vakantiewoning,…- dan blijven de registratierechten 10%. Tenzij je het vastgoed binnen de 3 jaar voor minstens 9 jaar verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, dan kan je wel genieten van het tarief van 7%.

Voorwaarden voor tarief van 7%

Gaat het wel om de eigen enige gezinswoning dan zakken in de meeste gevallen de registratierechten vanaf 1 juni 2018 van 10% naar 7%. Om van die 7% te genieten moet je wel nog aan enkele voorwaarden voldoen, maar doorgaans zullen die wel vervuld zijn:

  • zoals reeds aangehaald moet het om de enige eigen gezinswoning gaan,
  • het moet gaan om de aankoop van een woning; op bouwgronden betaal je dus nog altijd 10% registratierechten,
  • als koper moet je binnen de 2 jaar na het verlijden van de notariële akte op het adres van je nieuwe woning ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister,
  • je koopt de woning als natuurlijk persoon en niet via bijvoorbeeld een vennootschap.

Wat als je nog eigenaar bent van je oude woning op het moment dat je een nieuwe woning koopt? De voorwaarden stipuleren dan wel dat je nieuwe gezinswoning de enige eigen woning moet zijn maar wanneer het gaat om een "verhuis" en je je ertoe verbindt om de oude woning binnen het jaar te verkopen, dan kan je toch nog van het tarief van 7% registratierechten genieten.

Wat met het klein beschrijf?

Het klein beschrijf verdwijnt dus als regeling maar in de plaats komt er een korting op de registratierechten voor woningen van maximaal 200,000 EUR: op de eerste schijf van 80,000 EUR moet je geen registratierechten betalen. Dat is een besparing van 5,600 EUR. In kernsteden (voetnoot 1) en de Vlaamse Rand rond Brussel (voetnoot 2) wordt het maximum om in aanmerking te komen voor een korting opgetrokken tot 220,000 EUR. De besparing blijft in dat geval nog steeds 5,600 EUR.

Beloning voor energetische renovaties

Wie zijn woning ingrijpend renoveert en dat binnen de 5 jaar met een energieprestatiecertificaat kan staven, zal slechts 6% registratierechten moeten betalen. Je zal dan wel de technische installaties (koeling, verwarming en ventilatie) volledig moeten vervangen en 75% van de bestaande muren en van het dak moeten isoleren. Bemerk dat voor een bescheiden woning van maximaal 200,000 EUR de besparing in dat geval daalt naar 4,800 EUR (of 6% van de eerste schijf van 80,000 EUR).

Vanaf wanneer?

De nieuwe regeling treedt in werking vanaf 1 juni 2018 en dat betekent dat een compromis of een notariële akte van vóór die datum nog onder het oude systeem valt.

1. Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde

2. Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....