BESIX kreeg recent het contract toegewezen voor de bouw van 60,000 m² aan kantoren in de vierhoek begrensd door de Albert II-laan, de Boudewijnlaan, de Antwerpsesteenweg en de Frère-Orbanstraat in Brussel. Op die plek bevindt zich vandaag de zogenaamde ‘Noordbuilding’.

Het project, dat de naam Quatuor draagt, wordt gerealiseerd in opdracht van BEFIMMO, naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects.

In het kader van dit project zal de Noordbuilding met zijn 40,000 m² kantoren gesloopt worden om plaats te maken voor een elegant complex met ronde vormen. Het complex zal bestaan uit 4 torens in gelijkaardige stijl maar verschillend qua hoogte, die samen een grote tuin omsluiten. Het geheel zal goed zijn voor zo'n 60,000 m² kantoorruimte. De werkzaamheden zijn gestart na het vertrek van de huurder, en de oplevering is voorzien voor de tweede helft van 2020.

Befimmo investeert bijna 150 miljoen euro in dit project, dat tegemoet wil komen aan het gebrek aan kantooroppervlakte (Grade A) in het hart van Brussel. De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, en daardoor gegeerd bij bedrijven. Een van de 4 torens is overigens al voorverhuurd en wordt de nieuwe hoofdzetel van BEOBANK.

Dubbele uitdaging

Het project stelt BESIX voor een dubbele uitdaging: op technisch vlak, en op het vlak van duurzaamheid.

“Er worden immers zeer hoge eisen gesteld op het vlak van de energieprestaties en de duurzaamheid van de toekomstige gebouwen, en dat alles in een technisch complex kader.”

Karel Vermeersch, Deputy General Manager bij BESIX

De voorbereidingswerken ter plaatse zijn vrij delicaat en complex. Er moeten grote structurele afbraakwerken en saneringswerken uitgevoerd worden, de bestaande funderingen moeten verwijderd worden,….

Daarnaast zal het toekomstige complex 30% van zijn energie ter plaatse opwekken door gebruik te maken van aardwarmte, fotovoltaïsche zonnepanelen en driedubbel glas. Alle materialen moeten uit Europa afkomstig zijn, er wordt uitsluitend met ledverlichting gewerkt,….

Voor de nieuwe kantoorruimte ligt de duurzaamheidslat hoog want er wordt een BREEAM Excellent/Outstanding-label nagestreefd.