Liefst 65% van de Belgen geeft in de Real Estate Trust Barometer aan  vastgoed een “uitstekende” belegging te vinden. De Real Estate Trust Barometer –een initiatief van WES en Bereal- is een jaarlijkse representatieve bevraging naar het vertrouwen van de Belg in vastgoed en in de vastgoedprofessionals.

Vastgoed als belegging piekt

Liefst 65% van de Belgen ziet vastgoed als een “uitstekende” belegging. Vooral huizen (61%) en appartementen (57%) vallen in de smaak als investering. Nieuwbouw (43%) moet het daarbij nog steeds afleggen tegen bestaande woningen (60%) als investering.

Een interessante vaststelling: de Belg vertrouwt steeds meer op garages als investering: van 34% in 2016 naar 42% in 2017. Dat heeft vermoedelijk te maken met de perceptie dat garages weinig onderhoud en weinig extra kosten met zich meebrengen.

Wisselend vertrouwen in vastgoedprofessionals

Het onderzoek polste ook naar het vertrouwen van de Belg in de verschillende vastgoedberoepen. Voor alle duidelijkheid: de cijfers zeggen niets over de activiteiten van die spelers, maar wel over de perceptie die er bij het gros van de Belgen leeft over hen.

In 2016 genoten de architecten nog het meeste vertrouwen van alle vastgoedberoepen, maar die plaats is intussen ingenomen door de notarissen. 55% van de Belgen beweert redelijk tot veel vertrouwen te hebben in de notarissen. Wat de architecten betreft, is dat bij 53% van de Belgen het geval. De landmeter staat op de derde plaats, met 51%.

Vastgoedmakelaars kunnen rekenen op het vertrouwen van 31% van de Belgen. Nog steeds geen topscore maar wel een fikse verbetering t.o.v. de 24% uit 2016. Achterliggende factoren die het imago in het algemeen verbeterd hebben, zijn de verhouding prijs-kwaliteit, het succes waarmee makelaars vastgoed verkopen, en de mate waarin hun advies als bruikbaar wordt bestempeld.

Bouwpromotoren kapen ook niet meteen de hoogste vertrouwenscores weg en worden in 2017 vertrouwd door 34.5% van de Belgen. Bijna 60% van de Belgen klaagt over de prijs/kwaliteitsverhouding van de bouwpromotoren en stelt het gebrek aan vakkennis geregeld in vraag.